Μπακαλιάνου Κωνσταντία

1980-1986

:

Ιατρική Ακαδημία Πανεπιστημίου Σόφιας. (Medical Academy of Sofia). (Βαθμός Πτυχίου: «Άριστα»).

 

 

 

23/01/1987

:

Αναγνώριση Πτυχίου Ιατρικής από το ΔΙΚΑΤΣΑ κατόπιν επιτυχών εξετάσεων στα Μαθήματα Παθολογίας και Χειρουργικής. (Αρ. Πρωτ. 6719/23-1-1987).

 

 

 

18/05/1987

:

Άδεια Ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος.

Υπ’  αρ. 6488/18-5-1987 απόφαση Νομαρχίας Φθιώτιδος.

 

 

 

21/9/88-22/9/89

:

Υπηρεσία Υπαίθρου στο Π.Ι. Γιαννιτσούς του Κ.Υ. Μακρακώμης.

 

 

 

09/05/1994

:

Απόκτηση τίτλου ειδικότητας Μαιευτικής-Γυναικολογίας. (Γνωμοδότηση ΚΕΣΥ 3681/9-5-1994)      .

 

 

 

3/10/95 – 7/5/96

:

Μετεκπαίδευση άσκηση στο University of South Florida Reproductive Endocrinology – IVF Andrology Semen Analysis, υπό την διεύθυνση του G. Maroulis.

 

 

 

01/03/2006

:

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τίτλος Διδακτορικής Διατριβής: «Συγκριτική μελέτη της επίδρασης της ενδορρινικής χορήγησης καλσιτονίνης σολωμού και της χορήγησης αλενδρονάτης στην οστική μάζα μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών».

 

 

 

30/3/05 – 30/4/08

:

(3 έτη) Μετεκπαιδευτική άδεια στην Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο – Τμήμα Κολποσκόπησης-Ογκολογίας (27 μήνες) και στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής (9 μήνες).

(Αποφάσεις υπ’ αρ. 9475/22.3.2005 και 1721/28.8.06 ΚΕΣΥ).

(Διευθυντής: Καθηγητής, Αντιπρύτανης Γ.Κ. Κρεατσάς).

 

 

 

2019 – 2021

:

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» από το Κολλέγιο Ρενέ Ντεκάρτ σε συνεργασία με το γαλλικό πανεπιστήμιο Conservatoire National des Arts et Métiers (CNAM), με το οποίο συνεργάζεται το Κολλέγιο από το 2002.

 

 

ΙΙΙ. ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

 

  • 18/05/1987 – 18/081988. Ειδικευόμενη Ιατρός στη Γενική Χειρουργική στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λαμίας, υπό την Διεύθυνση του κ. Δημήτρη Ρηγινιώτη.

Κατά την ειδίκευσή μου είχα ενεργό δραστηριότητα σε επεμβάσεις όλου του φάσματος του Χειρουργικού Τομέα και ιδιαίτερα της Τραυματιολογίας, λόγω της ιδιαιτερότητας του Οδικού Άξονα (Πέταλο του Μαλιακού).

 

  • 22/09/1988 – 21/09/1989: Εκπλήρωσα την υπηρεσία υπαίθρου στο Π.Ι. Γιαννιτσούς του Κ.Υ. Μακρακώμης Νομού Φθιώτιδος (Αρ. Πρωτ. ΑΦ/16501/26-9-1989, Λαμία).

 

  • 19/10/1989 – 18/10/1991: Ειδικευόμενη Ιατρός στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, υπό τη Διεύθυνση του κ. Ιωάννη Κολοκυθά, προκειμένου να αρχίσω την ειδίκευση μου στη Μαιευτική και Γυναικολογία.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου συμμετείχα:

  • σε χειρουργικές επεμβάσεις Μαιευτικής και Γυναικολογίας, με πλήρη υπευθυνότητα στην προεγχειρητική και μετεγχειρητική εκτίμηση των ασθενών,
  • σε εφημερίες και
  • σε περιστατικά των Τακτικών Εξωτερικών Γυναικολογικών-Μαιευτικών Ιατρείων.

 

  • 18/10/1991 – 13/03/1992: Έμμισθη υπεράριθμη Ιατρός στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, υπό τη Διεύθυνση του κ. Ιωάννη Κολοκυθά, απέκτησα της πρώτες δεξιότητες της Μαιευτικής και Γυναικολογικής εξειδίκευσης, συμμετέχοντας σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της Κλινικής.

 

  • 13/03/1992 – 14/03/1994: Ειδίκευση στη Μαιευτική και Γυναικολογία ως ειδικευόμενη Ιατρός στην Α΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, με Διευθυντή τον Καθηγητή κ. Διονύσιο Αραβαντινό.

Κατά την ειδίκευσή μου συμμετείχα σε πλήθος γυναικολογικών και μαιευτικών επεμβάσεων, είτε ως χειρουργός, είτε ως βοηθός, με ειδική εκπαίδευση, δραστηριότητα και εμπειρία στα κατωτέρω Τμήματα:

  1. ΤμήμαΚλιμακτηρίου – Εμμηνόπαυσης
  2. Τμήμα Ογκολογικής Γυναικολογικής Κλινικής-Ογκολογικό Συμβούλιο
  3. Τμήμα Υπογονιμότητας και Ανάλυσης Σπέρματος
  4. Τμήμα Λαπαροσκόπησης
  5. Τμήμα Κυήσεων Υψηλού Κινδύνου
  6. Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής
  7. Τμήμα Παιδικής – Εφηβικής Γυναικολογίας
  8. Ιατρείο Οικογενειακού Προγραμματισμού
  • Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Αθηνών, μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω ενεργά στα ακόλουθα Ειδικά Τμήματα της Κλινικής:
  • Τμήμα Κλιμακτηρίου – Εμμηνόπαυσης

Συμμετείχα ενεργά της εργασίες του Τμήματος, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητού Δ. Αραβαντινινού και την προσωπική επίβλεψη του Καθηγητού κ. Γ.Κρεατσά, απ΄ όπου εκπονήθηκε και η διδακτορική μου διατριβή.

  • Ογκολογικό ΣυμβούλιοΟγκολογική Γυναικολογική Κλινική

Συμμετείχα ενεργά στην παρουσίαση των ογκολογικών περιστατικών και στην λήψη θεραπευτικών αποφάσεων και οργάνωνα την συστηματική παρακολούθηση (follow up) των εν λόγω ασθενών.

  • Τμήμα Υπογονιμότητας και Ανάλυσης Σπέρματος

Συμμετείχα ενεργά στην παρακολούθηση ανδρών και γυναικών με προβλήματα υπογονιμότητας καθώς της και σε της της αναλύσεις σπέρματος.

  • Τμήμα Λαπαροσκόπησης

Εκπαίδευση στο Τμήμα Γυναικολογικής Χειρουργικής Λαπαροσκόπησης με σκοπό την εκμάθηση βασικών αρχών και τεχνικών Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής για την εξαίρεση κυστικών μορφωμάτων, υπορογόνιων ινομυωμάτων και εξωμητρίων κυήσεων.

 

  • 03/11/1995 – 07/05/1996: Μετεκπαίδευσηάσκηση στο University of South Florida Reproductive Endocrinology – IVF Andrology Semen Analysis, υπό την διεύθυνση του Maroulis.

Τομέας: Ενδοκρινολογία της Αναπαραγωγής και στο Πρόγραμμα Γονιμοποίησης in vitroπαρακολουθώντας της κλινικές και το σύνολο των δραστηριοτήτων του Τμήματος, καθώς της κατά Εργαστήρια της Γονιμοποίησης in vitro και Ανδρολογίας, οπότε και μελέτησα της τεχνικές αξιολόγησης του σπέρματος. 

 

  • 01/1997 – 09/1998: Ιατρός στο ΤΕΒΕ – Ιδιώτης Ιατρός.

 

  • 1998-2005: Επιμελήτρια Β΄ Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο ΠΓΝ «Σισμανόγλειο» Αττικής.

 

  • Μάιος 2004-2009: Παρείχα της υπηρεσίες μου ως άμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ιατρείο του Οικογενειακού Προγραμματισμού της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο (Διευθυντής: Καθηγητής, Αντιπρύτανης Γ.Κ. Κρεατσάς) καθώς της και στην Ελληνική Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Το Τμήμα εξασφαλίζει της της προϋποθέσεις στην πληροφόρηση, συμβουλευτική και στην παροχή εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών σε μεμονωμένα άτομα ή ζευγάρια, σύμφωνα με το χάρτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικογενειακού Προγραμματισμού για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα του ανθρώπου. Ειδικότερα οι υπηρεσίες Οικογενειακού Προγραμματισμού που παρέχονται είναι οι εξής:

  • Κλινική γυναικολογική εξέταση, εξέταση κατά Παπανικολάου, τοποθέτηση ενδομητρικών σπειραμάτων, κολπικών δακτυλίων, έλεγχος των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων, διακοπή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, ψυχοσωματική προετοιμασία για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
  • Ενημέρωση για της αντισυλληπτικές μεθόδους, τον προγραμματισμό μιας επιθυμητής εγκυμοσύνης, τη ρύθμιση των μεσοδιαστημάτων μεταξύ των κυήσεων, το προγεννητικό έλεγχο, την υπογονιμότητα, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, την υγιεινή του γεννητικού συστήματος.
  • Συμβουλευτική γονεϊκότητας, μονογονεϊκής οικογένειας, υιοθεσίας, βίας στην οικογένεια, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, την υγιεινή του γεννητικού συστήματος.
  • Διοργάνωση ενημερωτικών συζητήσεων από ειδικευμένο προσωπικό σε σχολεία της Πρωτεύουσας και της Επαρχίας. Επίσκεψης μαθητών για ενημέρωση στο Τμήμα Οικογενειακού Προγραμματισμού, μαθήματα ψυχοσωματικής προετοιμασίας για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.
  • Σκοπός της λειτουργίας του Τμήματος Οικογενειακού Προγραμματισμού είναι η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών από ειδικευμένο προσωπικό, ισότιμα, άνευ διακρίσεων σε θέματα σεξουαλικής αγωγής και αναπαραγωγικής υγείας.

Ειδικότερα, σε θέματα αντισύλληψης, επείγουσας αντισύλληψης και τοποθέτησης ενδομητρικών σπειραμάτων. Επιπλέον παρείχα ενημέρωση και πληροφόρηση για την πρόληψη των  ανεπιθύμητων κυήσεων  και των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων.

 

  • 03/2005-04/2008: Μετεκπαιδευτική άδεια στην Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο – Τμήμα Κολποσκόπησης-Ογκολογίας (27 μήνες) και στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής (9 μήνες). (Αποφάσεις υπ’ αρ. 9475/22.3.2005 & 1721/28.8.06 ΚΕΣΥ). (Διευθυντής: Καθηγ Αντιπρύτανης Γ. Κρεατσάς).

Α)    Κατά τη διάρκεια της μετεκπαίδευσής μου στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, συμμετείχα ενεργά σε της της δραστηριότητες του Τμήματος Κολποσκόπησης-Ογκολογίας, καθώς και στα Ογκολογικά Συμβούλια.

Εξέτασα πάνω από 1.200 περιστατικά, διενέργησα βιοψίες και παρακολούθησα την πορεία και εξέλιξη των ως άνω περιστατικών. Συμμετείχα στα χειρουργεία των ασθενών, παρακολουθώντας την μετεγχειρητική της πορεία και την εξέλιξή της.

Β)    Στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής εκτέλεσα Μαιευτικά και Γυναικολογικά Υπερηχογραφήματα.

Παρείχα καθημερινά εξειδικευμένο κλινικό έργο, σε σχέση με της υπερήχους (μαιευτικούς και γυναικολογικούς), τον προγεννητικό έλεγχο και την παθολογία της κύησης. Εκτέλεσα ικανό αριθμό γυναικολογικών και μαιευτικών υπερηχογραφημάτων και συμμετείχα ως βοηθός σε ικανό αριθμό αμνιοπαρακεντήσεων. 

 

  • Πέραν του αντικειμένου της μετεκπαιδευτικής μου άδειας (Κοσλποσκόπηση – Ογκολογία και Εμβρυομητρική Ιατρική) συμμετείχα ενεργά σε της της κλινικές δραστηριότητες της Β΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο.

 

  • 2008-2014: Επιμελήτρια Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Γυναικολογικό Τμήμα στο«Κωνσταντοπούλειο» Νοσοκομείο Αθηνών.

 

  • 2014-σήμερα: Συντονίστρια Διευθύντρια και Διοικητικά υπεύπεθυνη Γυναικολογικού Τμήματος «Κωνσταντοπούλειο» Νοσοκομείο Αθηνών.

 

 

 

  1. IV. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

 

 

Α. Διοικητικό Έργο / Θέσεις διοικητικής ευθύνης

1990-1994

:

Εκλεγμένη Γενική Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδος. 

1994-1997

:

Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ινστιτούτου Διαβαλκανικών Σχέσεων.

1988-1990

:

Εκλεγμένη Πρόεδρος των Αγροτικών Ιατρών του Νομού Φθιώτιδος.

1990-1996

:

Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Οργάνωσης «Ελληνική Εστία», με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

1992-1994

:

Εκλεγμένο Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

2003-σήμερα

:

Μέλος Συντακτικής Επιτροπής 4 Επιστημονικών Περιοδικών

2005-2010

:

Μέλος Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Ανατολικής Αττικής.

2008-σήμερα

:

Μέλος σε 10 Ελληνικές και Διεθνείς Επιστηνονικές Εταιρείες

2008-2011

:

Εκλεγμένο Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου – Ταμίας του Ελληνικού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού.

2014-σήμερα

:

Εθελοντική εξέταση γυναικών στην Αντικαρκινική Εταιρεία Ν. Ιωνίας

2016-σήμερα

:

Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας.

2022-σήμερα

:

Εκλεγμένο Μέλος ως εκπρόσωπος Ιατρών στο Δ.Σ. του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου.

2021-σήμερα

:

Μέλος Επιτροπής Εξετάσεων για λήψη ειδικότητας Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

 

 

Β. Οργανωτικό Έργο

  1. Από το 1993 στην Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού, άρχισα να οργανώνω, να λειτουργώ και να στελεχώνω με επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων (ιατρούς, μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας,) ομιλίες σε Ιατρούς, Φαρμακοποιούς, Εκπαιδευτικούς, Μαθητές και Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, πάνω σε θέματα Γενετήσιας Αγωγής, Υγείας, Διαφυλικών σχέσεων και σεξουαλικά μεταδιδομένων νοσημάτων.
  2. Το ακαδ. έτος 2006-2007 ήμουν Μέλος Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής στο Πρόγραμμα Διμερούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (DAC): «Εκπαίδευση – Κοινωνικός Αποκλεισμός – Πορνεία – Μετανάστευση» του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το Πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας.
  3. Συμμετοχή στην οργάνωση ως Αντιπρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, Μέλος Οργανωτικής ή Επιστημονικής Επιτροπής 24 Συνεδρίων ή Σεμιναρίων.

 

 

 

  1. V. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

 

Α. ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΗ

Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση

 

α)  Παρακολούθηση 58 Ελληνικών και 24 Διεθνών Επιμορφωτικών – Μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων Μαιευτικής και Γυναικολογίας 

β)  Παρακολούθηση 76 Ελληνικών και 32 Διεθνών Συνεδρίων και Ημεδίρων.

γ)   Παρακολούθηση Διαλέξεων Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης στη Μαιευτική και Γυναικολογίατου Εκπαιδευτικού Προγράμματος, (α) 2000: της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ,«Αρεταίειο» Νοσοκομείο, (β) 2013‐σήμερα: της Α΄ Β΄ και Γ΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής τουΕΚΠΑ, «Αλεξάνδρα», «Αρεταίειο», «Αττικόν».

  • Η κάθε συμμετοχή αντιστοιχεί σε 1 μόριο παρακολούθησης, σύμφωνα με την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία και την Ένωση Μαιευτήρων‐Γυναικολόγων. Τα μόρια (credits), δίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες τηςΕπιτροπής Εκπαίδευσης του European Board College of Obstetrics and Gynecology ‐ (EBCOG).

 

 

Β. ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΑ

 

  1. Εκπαίδευση φοιτητών
  • Κατά τη διάρκεια της άσκησής μου στην ειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Α΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», συμμετείχα στη διδασκαλία των φοιτητών Ιατρικής 3ου και 4ου έτους και την πρακτική άσκηση των τελειόφοιτων.
  • 2004-2007: Δίδαξα το μάθημα του Οικογενειακού Προγραμματισμού «Αντισύλληψη – Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα» σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο των εκτοετών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο.
  • Ενεργός συμμετοχή στην Κλινική και την από αμφιθεάτρου θεωρητική εκπαίδευση: των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής και των σπουδαστριών μαιών.
  • Εκπαιδεύτρια στους σπουδαστές της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

  1. Εκπαίδευση Ιατρών
  • Ακαδ. έτος 1993-1994: Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Α΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συμμετείχα ενεργά στις βιβλιογραφικές ενημερώσεις της Κλινικής καθώς και στην παρουσίαση ενοτήτων, προκειμένου να ενημερωθούν οι Μαιευτήρες Γυναικολόγοι για τις νεότερες εξελίξεις της ειδικότητας σε θέματα Εμμηνόπαυσης – Οστεοπόρωσης.
  • Μάιος 2004-2007: Ενεργός συμμετοχή στην Κλινική και την από αμφιθεάτρου θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στους ειδικευομένους ιατρούς στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο.
  • Ακαδ. έτος 2005-2006: Συμμετείχα ως διδάσκουσα, σε θέματα Οικογενειακού Προγραμματισμού, στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα της Νοσηλευτικής των ΤΕΙ Λάρισας.
  • Ακαδ. έτη 18/9/2006 – Ιούνιο 2008: Εκπαιδεύτρια στο Έργο με τίτλο: «Προαγωγή Υγείας – Εκπαίδευση Στελεχών Δημόσιας Υγείας για Παροχή Πρόνοιας σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία-Πρόνοια». Συγχρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Σύνολο διδακτικών ωρών: 304

Θέματα ομιλιών: 1) «Πρόληψη των Σεξουαλικά Μεταδιδομένων Νοσημάτων», 2) «Ευπαθείς Ομάδες και Οικογενειακός Προγραμματισμός», 3) «Φυσιολογικός Τοκετός», 4) 5) «Περιγεννητική θνησιμότης», 6) «Προαγωγή και Αγωγή υγείας με στόχο την διακριτή μεταχείριση», 7) «Αγωγή υγείας και διαφυλικές σχέσεις», 8) «Πρόληψη HIV/AIDS», 9) «Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση».  

  • Ακαδ. έτος 2007-2008: Συμμετείχα ως διδάσκουσα, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Έρευνα στη Γυναικεία Αναπαραγωγή» στο πλαίσιο του μαθήματος «Μεθοδολογία και Πρακτικές Εφαρμογές της Έρευνας στην Κύηση Υψηλού Κινδύνου», του Τ Ε Ι Αθηνών, Τμήμα Μαιευτικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Θέματα ομιλιών: «Αναιμίες και κύηση», «Αζωοσπερμία –  κιρσοκήλη».

 

 

  1. Εκπαίδευση μαθητών, γονέων και κηδεμόνων

σε θέματα Διαφυλικών Σχέσεων και Γενετήσιας Αγωγής Υγείας

  • 1992-2019: Συμμετείχα ως Προσκεκλημένη Ομιλήτρια σε σεμινάρια Διαφυλικών Σχέσεων και Γενετήσιας Αγωγής Υγείας, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Α’ και Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Παιδικής Εφηβικής Γυναικολογίας. Καθηγητής κ. Κρεατσάς.

 

  • 1993-2019: Συμμετείχα ως Προσκεκλημένη Ομιλήτρια σε Σεμινάρια Διαφυλικών Σχέσεων και Γενετήσιας Αγωγής Υγείας, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με την Β’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, «Αρεταίειο» Νοσοκομείο, Τμήμα Παιδικής Εφηβικής Γυναικολογίας και Τμήμα Οικογενειακού Προγραμματισμού, υπό την Διεύθυνση και Επίβλεψη του Καθηγητού κ. Γ. Κρεατσά.

 

 

 

  1. Συμμετοχή σε Διδακτικό Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα
  • Συμμετοχή ως Ομιλήτρια στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διμερούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (DAC) «Εκπαίδευση – Κοινωνικός Αποκλεισμός – Πορνεία – Μετανάστευση» του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας (Κ.Ε.Θ.Ι.) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΕΣΟΠ).
  • Το workshop πραγματοποιήθηκε στις χώρες Αλβανία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία.
  • Σ’ αυτή την ειδική αποστολή εκπροσώπησα την Ελλάδα και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού. Παρουσίασα και δίδαξα το Πρόγραμμα στους Υπουργούς Υγείας, Εργασίας και το Κλιμάκιό τους, αποτελούμενο από εκπροσώπους από όλους τους φορείς Δημόσιας Υγείας και Διευθυντές Νοσοκομείων, καθώς επίσης και σε γυναίκες αλλά και σε γυναίκες-θύματα. 

Θέματα ομιλιών: «Χάρτης σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων», «Αντισύλληψη», «Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα»

Στόχος του προγράμματος ήταν γυναίκες – θύματα κοινωνικού αποκλεισμού, πορνείας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

 

  1. Προσκεκλημένη ομιλήτρια σε 32 Σεμινάρια και Μεταπτυχιακά Προγράμματα.
  2. Διαλέξεις σε στρογγυλά τραπέζια σε 38 Ελληνικά και 8 Διεθνή Ιατρικά Συνέδρια.
  3. Συμμετοχή σε 9 Συνεδρίες ως πρόεδρος σε ελληνικά και διεθνή Συνέδρια.
  4. 1993-2017: Πλείστες ομιλίες σε μαθητές Β΄ & Γ΄ Λυκείου, Εκπαιδευτικούς, Γονείς και Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων (υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την Εταιρεία Οικογενειακού Προγραμματισμού και την Β΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Πανεπιστημιακή Κλινική – Αρεταίειο Νοσοκομείο).

Θέματα ομιλιών: «Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα», «Ανατομία-Φυσιολογία Γεννητικού Συστήματος», «Πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με το γενετικό σύστημα της γυναίκας»,«Αντισύλληψη» κ.λπ.

 

 

VΙ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

  • Το ενδιαφέρον μου για την έρευνα διαρκεί αμείωτο όλα τα χρόνια της ενασχόλησής μου με την Ιατρική και η πρώτη μου συμμετοχή σε κλινική έρευνα ήταν την εποχή των σπουδών μου στην Ιατρική Σχολή.
  • Η ερευνητική μου δραστηριότητα άρχισε κατά τη διάρκεια της ειδικεύσεώς μου στην Α΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», απ’ όπου ξεκίνησε η συλλογή του υλικού για την εκπόνηση διδακτορικής μου διατριβής, της οποίας η επεξεργασία των στοιχείων, η μεθοδολογία και η συγγραφή ολοκληρώθηκε στη Β΄ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του Καθηγητού κ. Γ.Κ. Κρεατσά.

Στη μελέτη αυτή ερευνήσαμε την ενδορινική καλσιτονίνη και την αλεδρονάτη για την θεραπεία της οστεοπόρωσης των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και αποδείξαμε ότι η αλεδρονάτη υπερτερεί σε αποτελεσματικότητα της καλσιτονίνης, διότι προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση της οστικής πυκνότητας της περιοχής της σπονδυλικής στήλης.

  • Το ερευνητικό μου ενδιαφέρον επικεντρώνεται επίσης στην γυναικολογική ογκολογία και στη μελέτη και τις επιπτώσεις της HPV λοίμωξης, απ΄ όπου και προκύπτουν οι πλήρεις δημοσιεύσεις μου σε ξενόγλωσσα και ελληνικά περιοδικά, και οι ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
  • Διενήργησα έρευνα που αφορούσε στη συλλογή πρωτογενών και δευτερογενών στοιχείων που αποτυπώνουν την υφιστάμενη κατάσταση της υγείας στις γυναίκες – μητέρες, ειδικά από νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, στα πλαίσια του προγράμματος «INTERREG III B ARCHIMED 2000-2006»με τίτλο Promoting Womens Health and Safe MotherhoodHEALTH”.

 

Συμμετοχή

σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα

           

  1. «Ευρώπη κατά του Καρκίνου». ρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του μαστού, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας κ. Αθηνάς Λινού.
  2. Προώθηση Αγωγής Υγείας σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες. Πρόγραμμα ΕΛΚΕ, Κωδικός Προγράμματος 8663. Χρηματοδότηση: Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ειδικός Λογ/σμός Κονδυλίων Έρευνας). Υπεύθυνος: Αναπλ. Καθηγητής κ. Γ.Κ. Κρεατσάς.
  3. “Promoting Women’s Health and Safe Motherhood – HEALTH”. Πρόγραμμα «INTERREG III B ARCHIMED 2000-2006». Κ.Ε.Θ.Ι. Χρηματοδότηση: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους.
  4. Το Μικροβιολογικό Εργαστήριο στη διερεύνηση και διαχείριση εκτάκτων περιστατικών δημόσιας υγείας. Πρόγραμμα 1.4 «Ανάπτυξη της Δημόσιας Υγείας», Έργο «Επένδυση στην Υγεία». Συνολική Διάρκεια 150 ωρών. Χρηματοδότηση: Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο.

 

 

VII. ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

 

  • 41 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και 16 δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά
  • 25 δημοσιεύσεις σε περιληπτική μορφή σε διεθνή και 12 σε ελληνικά περιοδικά
  • 74 ανακοινώσεις σε διεθνή και 52 σε ελληνικά συνέδρια
  • 6 κεφάλαια σε ελληνικά βιβλία για προπτυχιακούς φοιτητές και μεταπτυχιακούς ιατρούς.