Αγαπητοί Συμπολίτες,

Τον Οκτώβριο επιλέγουμε τους εκπροσώπους, που καλούνται να διοικήσουν τις πόλεις μας.

Επιλέγουμε ποιοι έχουν την ικανότητα να οδηγήσουν σε πρόοδο το μέλλον κάθε τόπου.

Η ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ, χρειάζεται άμεσα ένα «άλμα ανάπτυξης». Χρειάζεται:

◦ Άμεσο εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας του Δήμου.

◦ Διασύνδεση με προγράμματα, που θα καλύψουν το «Ψηφιακό κενό».

◦ Ευέλικτο και αυτόνομο τοπικό Κοινωνικό σύστημα για τις ευάλωτες ομάδες.

◦ Στρατηγικές παρεμβάσεις, που θα μειώσουν την ανεργία.

◦ Πάρκα Ψυχαγωγίας και σύγχρονους χώρους Αθλητισμού και Πολιτισμού.

◦ Ευέλικτο δίκτυο καθαριότητας και λειτουργική Ανακύκλωση.

◦ Ασφαλείς παιδικές χαρές και φροντισμένους πνεύμονες πρασίνου.

◦ Άνετη κίνηση πεζών και οχημάτων στον Εμπορικό ιστό.

◦ Έργα, που θα αναδείξουν την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης.

◦ Δικτύωση και συνέργειες, που θα δυναμώσουν το Εμπόριο και την Επιχειρηματικότητα.

◦ Επαρκή φωτισμό και περιφρούρηση της ασφάλειας των δημοτών.

◦ Σχέδια, στρατηγικές και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων μας.

Οι παθογένειες και η στασιμότητα της Νέας Ιωνίας, την έχουν καταστήσει απλό θεατή των εξελίξεων και των βέλτιστων πρακτικών, που σήμερα εφαρμόζονται σε αρκετούς Δήμους της χώρας.

Η παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη» παρουσιάζει το σχέδιό της για να μπορέσει η πόλη να πραγματοποιήσει το ουσιαστικό άλμα ανάπτυξης που έχει ανάγκη σε όλους τους τομείς της λειτουργίας της. Οι προτάσεις μας σ­­τηρίχτηκαν σε

μια διαρκή και διαδραστική επικοινωνία με όλους τους συμπολίτες μας, στις γειτονιές, τους συλλόγους και τους φορείς της πόλης.

 

Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από ανθρώπους της Νέας Ιωνίας, αγγίζει τα πραγματικά προβλήματα και δίνει λύσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο και την αειφόρο ανάπτυξη.

1ος ΑΞΟΝΑΣ

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ  – ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ  – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Φτιάχνουμε μία Καθαρή – Σύγχρονη και Ανθεκτική Πόλη. Τέλος στο έγκλημα της ταυτόχρονης αποκομιδής σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων υλικών από το ίδιο απορριμματοφόρο.

Απομακρύνουμε το αμαξοστάσιο των απορριμματοφόρων και το μεταφέρουμε σε κατάλληλο σημείο ενώ επιλέγουμε σύγχρονα οχήματα για τη συλλογή απορριμμάτων (ενσωματωμένο πλυντήριο).

Κατασκευάζουμε Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ώστε να μη χρειάζεται κάθε απορριμματοφόρο να πηγαίνει στο ΧΥΤΥ.

Εκπονούμε μελέτη για τη βελτιστοποίηση χωροθέτησης κάδων με βάση τις πραγματικές τοπικές ανάγκες και υπογειοποιούμε τους κάδους (στο 50%).

Προωθούμε την ανακύκλωση. Εφαρμόζουμε πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή και αύξηση των ρευμάτων των υλικών που συλλέγονται σε τέσσερα (4).

Εφαρμόζουμε πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης όπου το παραγόμενο προϊόν θα παρέχεται στους δημότες δωρεάν, ώστε να το χρησιμοποιούν για λίπασμα σε κήπους και ο Δήμος στις πλατείες και στα πάρκα.

Διερευνούμε δυνατότητες εφαρμογής προγραμμάτων, εναλλακτικά συστήματα ανταποδοτικής χρέωσης τελών καθαριότητας, σύμφωνα με την αρχή «πληρώνω όσο πετάω» (pay as you throw).

Επιβραβεύουμε με ανταποδοτικά οφέλη τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της Νέας Ιωνίας που συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα διαχείρισης και διαλογής των απορριμμάτων τους μέσω της κάρτας δημότη.

Προωθούμε διαρκείς στοχευμένες δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις φύτευσης, ανθοκομίας, περιπάτους που θα απευθύνονται κυρίως στους νέους και στα σχολεία.

Συντηρούμε τους υφιστάμενους χώρους πρασίνου και δημιουργούμε μικρές ανάσες πρασίνου, «pocket parks».

Λέμε Όχι στο τσιμέντο. Όχι στα παρτέρια – σκουπιδότοπους και σταδιακά αντικαθιστούμε συγκεκριμένα δέντρα (λεύκες – βραχυχίτωνες) με άλλα δέντρα που έχουν μικρότερο ριζικό σύστημα (όπου υπάρχει πρόβλημα). Επόπτες Καθαριότητας σε κάθε γειτονιά.

Κάνουμε καταγραφή, μελέτη και εφαρμογή συστημάτων αντιμετώπισης του θορύβου σε περιοχές με έντονη επιβάρυνση.

Ενεργειακή αποτύπωση όλων των δημοτικών κτιρίων και δομών (γήπεδα, γυμναστήρια, σχολεία, κ.α.), καθώς και εφαρμογή βιοκλιματικών αρχών, λύσεων λαμπτήρων led, αξιοποίηση ΑΠΕ και ενσωμάτωση αυτοματισμών και αναβαθμίσεων συστημάτων Κεντρικού Ελέγχου Εγκαταστάσεων (BMS).

Εγκατάσταση τηλεμετρίας για την απομακρυσμένη παρακολούθηση και καταγραφή της λειτουργίας τους.

2ος ΑΞΟΝΑΣ

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ – ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ

 • ΑΜΕΣΗ Επανέναρξη και ολοκλήρωση της κατασκευής του υπόγειου πάρκινγκ και υπέργειου χώρου πρασίνου στο ΟΤ 150 με ταυτόχρονη ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο της πόλης, με ελάχιστο αντίτιμο για τις 4 πρώτες ώρες και αποτρεπτικό για αυτούς που ξεπερνούν το 8ωρο (σχετική μελέτη). Κάλυψη κόστους σε συννενόηση με τον εμπορικό σύλλογο.
 • Διαπλάτυνση και ανακατασκευή πεζοδρομίων με προδιαγραφές προσβασιμότητας για όλους τους πολίτες.
 • Παρέμβαση για επέκταση υπογειοποίησης της Λεωφόρου Κύμης. Επανένωση Καλογρέζας και Αλσούπολης.
 • Προχωρούμε στην αναδιοργάνωση και την πύκνωση των δρομολογίων της δημοτικής συγκοινωνίας, ώστε να

εξυπηρετούνται με καλύτερο τρόπο οι πολίτες που μένουν σε όλες τις περιοχές της Νέας Ιωνίας.

 • Πραγματοποιούμε και εφαρμόζουμε κυκλοφοριακή μελέτη, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιβάρυνση των κεντρικών δρόμων της πόλης και να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία των οχημάτων.
 • Ανασχεδιάζουμε την τροφοδοσία των καταστημάτων σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες, ώστε να μην

επιβαρύνονται οι κεντρικοί οδικοί άξονες της πόλης τις ώρες αιχμής.

 • Πρόβλεψη ειδικών θέσεων στάθμευσης αποκλειστικά για ΑμεΑ σε όλη την πόλη.
 • Διαχείριση της κυκλοφορίας με ολοκληρωμένα έξυπνα συστήματα μεταφορών (π.χ. Κέντρο Διαχείρισης

Κυκλοφορίας).

 • Κάθετη σήμανση και πληροφοριακές πινακίδες, με ταυτόχρονη προσθήκη φωτεινών κόμβων κυκλοφορίας,

όπου απαιτείται.

 • Οριζόντια Σήμανση (Διαβάσεις Πεζών, Αξονικές Διαγραμμίσεις, Διαγραμμίσεις ενδείξεων) σε όλους τους

δρόμους του Δήμου.

 • Δημιουργία ηλεκτρονικής ταυτότητας οδών.
 • Στοχευμένες παρεμβάσεις (πεζογέφυρες όπου χρειάζεται) για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα πεζούς, σε λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας.
 • Ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου λειτουργικών υποδομών φιλικών στους ποδηλάτες, στους ανθρώπους με αναπηρία και σε ηλικιωμένους, για ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες μετακίνησης και ήπιας άθλησης.
 • Εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
 • Υλοποίηση έργου «Τηλεματικής» της δημοτικής συγκοινωνίας για την πληροφόρηση των επιβατών και

δημιουργία έξυπνων στάσεων που θα ενημερώνουν τους επιβάτες σε πόση ώρα αναμένεται το όχημα της δημοτικής συγκοινωνίας.

 • Εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις για την αποκατάσταση των δρόμων της πόλης και αυστηρός έλεγχος των υπεργολάβων που εκτελούν διάφορα έργα για τη σωστή αποκατάσταση των οδοστρωμάτων όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες τους 

3ος ΑΞΟΝΑΣ

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

 • Δημοτικό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόληςης ατόμων με αναπηρία με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την καλύτερη ένταξη τους στα κοινωνικά δρώμενα. Δημιουργία ειδικών αθλητικών προγραμμάτων. Εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και υποστήριξη της μεταφοράς τους προς τα ειδικά σχολεία.
 • Σύγχρονες ιστοσελίδες με πρόσθετες λειτουργίες-ανάγνωση κειμένου, επιλογή μεγέθους γραμμάτων, χρωμάτων, αντίθεσης, πλοήγηση από το πληκτρολόγιο- που εγκαθίστανται σε όλη την ψηφιακή εικόνα του Δήμου, ώστε να καθίστανται δυνατή η χρήση τους από ΑΜεΑ.
 • Κατασκευή έξυπνων διαβάσεων ΑΜεΑ και τοποθέτηση ηχητικών φαναριών για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλους τους χώρους (με προτεραιότητα στα σχολεία, στα εμπορικά καταστήματα και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος).
 • Δημιουργία Κέντρων Κοινωνικής ΥποστήριξηςΚατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΕ.Κ.Υ.Κ.Α.μεΑ). Παρουσία Ψυχολόγων για ε­νδυνάμωση και κοινωνικοποίηση.

 

4ος ΑΞΟΝΑΣ

ΤΟΠΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

 • Δημιουργία τοπικού κοινωνικού κράτους με δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών καθημερινής βοήθειας και υποστήριξης.
 • Διαδραστική επαφή του δημότη με τον Δήμο και δημιουργία κοινωνικών ανταποκριτών στις περιοχές της πόλης μας.
 • Λειτουργία Δημοτικού Κέντρου Οικογένειας, όπου θα λαμβάνουν χώρα δράσεις ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικής σε οικογένειες και άτομα που το επιθυμούν *(Σχολές Γονέων).
 • Δημιουργία κέντρου βραχυχρόνιας φιλοξενίας ευάλωτων ατόμων.
 • Χορήγηση Κάρτας Νεολαίας σε νέους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Έτσι θα τους παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης εισόδου σε εκδηλώσεις, δωρεάν ή με έκπτωση, χορήγηση βιβλίων και γραφικής ύλης. Δημιουργία δικτύου εκπτωτικών τιμών σε κατόχους της κάρτας αλλά και σε φοιτητές από τις τοπικές επιχειρήσεις.
 • Ενίσχυση των φοιτητών που βρίσκονται εκτός της πόλης της Νέας Ιωνίας για την κάλυψη των βασικών τουςαναγκών. (Δημιουργία πακέτων φοιτητή – συγκοινωνία με ΑΕΙ).
 • Voucher στις οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη για τη διαβίωση τους. (Σύγχρονο κοινωνικό Παντοπωλείο).
 • Πλήρης απαλλαγή των τρίτεκνων αλλά και των μονογονεϊκών οικογενειών της πόλης, τα παιδιά των οποίων φοιτούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Δήμου, από την υποχρέωση καταβολής τροφείων. Πλήρης απαλλαγή και δωρεάν φοίτηση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για τις μονογονεϊκές, τρίτεκνες, πολύτεκνες οικογένειες και όσες έχουν ετήσιο εισόδημα πχ. έως 10.000 ευρώ.
 • Έκπτωση σε οικογένειες που βρίσκονται σε διάσταση (με απόφαση δικαστηρίου), οικογένειες με μέλος ΑΜεΑ με αναπηρία άνω του 50% καθώς και σε οικογένειες που έχουν ταυτόχρονα στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου άνω του ενός παιδιού (έκπτωση, δηλαδή, 50% για το δεύτερο παιδί, ενώ εάν υπάρχει τρίτο και πάνω, αυτά φοιτούν δωρεάν).
 • Διάγνωση αναγκών και ενίσχυση ικανοτήτων επαγγελματικής ένταξης ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
 • Αξιοποιούμε πρότυπα εργαλεία, εφαρμογές και συστήματα κοινωνικής φροντίδας και κοινωνικής ένταξης (e-inclusion), για ανάπτυξη πιλοτικών δράσεων κοινωνικής καινοτομίας. (Χρησιμοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών και εξοπλισμού για τους δημότες που είναι αδύναμοι με σκοπό την πρόσβαση σε τεχνολογίες, μείωση του ψηφιακού χάσματος και ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων).
 

Δράσεις για την τρίτη ηλικία

 • Δημιουργία Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ).
 • Δημιουργία ειδικών αθλητικών προγραμμάτων και εν γένει υποστήριξη της τρίτης ηλικίας με δραστηριότητες, ώστε να γεμίζουν οι συνάνθρωποί μας ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο τους.
 • Ενίσχυση προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και μεταφορικά μέσα, ενταγμένα στην λειτουργία των ΚΑΠΗ.

 

Μέριμνα για τα ζώα 

 • Δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου.
 • Δημιουργία πάρκων σκύλων.
 • Απορρόφηση χρηματοδοτήσεων από το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση αδέσποτων ζώων. (Σύμφωνα με το Ν.4039/2012 αρμόδιοι για την περισυλλογή και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων είναι οι Δήμοι).
 • Σημεία σίτισης αδέσποτων ζώων μέσα στην πόλη, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.
 • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα φροντίδας και στειρώσεων. Δημιουργούμε κατάλληλη δομή με ειδικό τηλεφωνικό αριθμό, όπου θα υπάρχει όλο το αρχείο (περισυλλογής, στειρώσεων, εμβολιασμών, αιματολογικών εξετάσεων, ηλεκτρονικής σήμανσης,) και θα παρακολουθείται από τοπικό πιστοποιημένο κτηνίατρο.
 • Συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις και τις ομάδες εθελοντών της πόλης.
 • Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα μπορούν να προωθηθούν υιοθεσίες ζώων, εφόσον ελεγχθεί η καταλληλόλητα του περιβάλλοντος του αναδόχου.
 • Δημιουργία διαδημοτικού καταφυγίου για αδέσποτα σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους.

 

5ος ΑΞΟΝΑΣ

ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ – ΠΛΑΤΕΙΕΣ

Παιδικές Χαρές

 • Ανακατασκευάζουμε και εκσυγχρονίζουμε τις υπάρχουσες παιδικές χαρές με νέα ασφαλή υλικά και δημιουργούμε νέες σε κατάλληλους χώρους σε όλες τις γειτονιές της Νέας Ιωνίας. (Γρήγορα – Προμήθεια Εγκατάσταση).
 • Συστήνουμε ειδικό και μόνιμο συνεργείο για τη συντήρηση των παιδικών χαρών.
 • Παιδικές χαρές με πρόβλεψη για ΑμεΑ (sensory playgrounds).*
 • Αρχιτεκτονική μελέτη για τις πλατείες χωρίς λιγούστρα και περιττές τσιμεντένιες κατασκευές που δεν δίνουν τη δυνατότητα στον δημότη να χρησιμοποιήσει την πλατεία στο σύνολο της.

Λοιποί Χώροι

 • Αξιοποίηση του χώρου και του υπαίθριου θεάτρου του Αδριάνειου Υδραγωγείου ως χώρου πολιτισμού.
 • Άμεση αξιοποίηση της παραδοσιακής αγοράς της πόλης στους δρόμους Κώστα Βάρναλη και Αγ. Φωτεινής (ψαράδικα) καθώς και του πρώην δημοτικού αναψυκτήριου στην πλατεία Πάρσης (βελτίωση προσβασιμότητας στο χώρο. Να φτιαχτεί σύγχρονο γηπεδάκι στο χώρο καθώς το υφιστάμενο έχει λιμνάζοντα νερά.
 • Άμεση ολοκλήρωση της πεζογέφυρας στην Αλέκου Παναγούλη.
 • Συνεχίζουμε τα έργα της περιόδου 2015-2019 που σταμάτησε η σημερινή δημοτική αρχή.
 • Απαλλοτριώνουμε ή Αγοράζουμε τα κτίρια της πρώην Α LTEC και Ανατόλια, δημιουργώντας πολυχώρους – πολιτιστικά – κοινωνικά – αθλητικά πολύκεντρα (βλέπετε βίντεο στο viber και στην ιστοσελίδα μας).

Πλατείες

 • Ανάπλαση της πλατείας Αγ. Γεωργίου.
 • Ανακατασκευή του γηπέδου μπασκετ στην πλατεία Υγείας και επισκευή του 5χ5 στην πλατεία Τσαλδάρη . Συνολική ανάπλαση και των δύο πλατειών.
 • Άμεση ανακατασκευή της πλατείας Αναπήρων ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να την χαίρονται. Ίδιες ενέργειες και στην πλατεία Κωσταντινουπόλεως.
 • Στην πλατεία Ύδρας, στην πλατεία Μακελαράκη και στην πλατεία Παλαιολόγου στον Περισσό (άμεσα να γίνει αρχιτεκτονική μελέτη για την αξιοποίηση της ώστε να διαμορφωθεί σε ουσιαστικό κέντρο αναψυχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, να γίνει ένα θεατράκι, να φωτιστεί καλύτερα, να έχει καλύτερη προσβασιμότητα και να φύγει το τσιμέντο και τα θαμνώδη φυτά και να μπει γρασίδι).
 • Στην πλατεία Παπαφλέσσα να γίνει εξωραϊσμός του χώρου (γρασίδι, παγκάκια, λειτουργίες π.χ. παιδική χαρά) με αρχιτεκτονική μελέτη. Επίσης, στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο έναντι της πλατείας απαιτείται η δημιουργία ασανσέρ καθώς και καλύτερη συντήρηση του χώρου βλ. πρόσφατα έπεσε μεγάλο κομμάτι οροφής σε αίθουσα εν ώρα μαθήματος. (Ασανσέρ παντού και προσβασιμότητα για ΑμεΑ με μόνιμα ή παροδικά προβλήματα π.χ υπέρβαροι – τραυματίες).
 • Στην πλατεία Φλέμινγκ να γίνει άμεση αποκατάσταση της παιδικής χαράς και να υπάρξει επαρκής φωτισμός. Παρεμβάσεις και κατασκευές υποδομών παντού αλλά κυρίως ανοιχτές εργολαβίες συντήρηση δημοτικών χώρων.
 

6ος ΑΞΟΝΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Εκπαίδευση

 • Σχολικοί Φύλακες σε κάθε σχολική μονάδα, προτεραιότητα μας είναι η ασφάλεια των παιδιών.
 • Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένης Φροντίδας για όλα τα παιδιά του Δήμου.
 • Μόνιμο συνεργείο για την συντήρηση των σχολικών μονάδων της πόλης.
 • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην οροφή των σχολείων για παραγωγή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων για την αναβάθμιση των προγραμμάτων Δημιουργικής Απασχόλησης και συμπληρωματικών με το σχολείο δραστηριοτήτων, δομές που σήμερα υπολειτουργούν.
 • Καθιέρωση Σχολικού Φεστιβάλ στο τέλος κάθε σχολικού έτους με μαθητικά συγκροτήματα, παραστάσεις, αθλητικούς αγώνες.
 • Διοργάνωση ημερίδων τεχνολογίας στα σχολεία σε συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Δια Βίου Μάθηση

 • Στοχευμένα προγράμματα κατάρτισης, τα οποία οδηγούν σε πιστοποίηση.
 • Συμπληρωματικές υποστηρικτικές δράσεις (π.χ. συμβουλευτική, mentoring, επαγγελματικός προσανατολισμός, κατάρτιση, προώθηση στην απασχόληση).
 • Δημιουργία Σχολών Γονέων

Κατασκήνωση

 • Αναδιοργάνωση – ανακατασκευή της κατασκήνωσης στο Αλεποχώρι για μαζικότερη συμμετοχή και ποιοτικές υπηρεσίες.

 Πολιτισμός

 • Θεματικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο σε συνεργασία με τοπικούς και εκτός Δήμου φορείς.
 • Ενίσχυση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ψηφιοποίηση του αρχείου της και δημιουργία σύγχρονου αναγνωστηρίου. Σύνδεση με ελληνικές και διεθνείς βιβλιοθήκες. Δημιουργία Κέντρου συλλογής και διατήρησης αξιόλογων εκδόσεων που αφορούν το Δήμο μας. Ανάδειξη των Ιωνικών Ημερών με δράσεις που ενισχύουν την πολιτιστική εξωστρέφεια της πόλης.
 • Δημιουργούμε Δίκτυο Πληροφόρησης Επισκεπτών και εικονικής περιήγησης σε πύλες εισόδου και σημεία υψηλού ενδιαφέροντος.
 • Δημιουργία Σπιτιού των πολιτιστικών συλλόγων, ώστε να λυθεί αυτό το χρονίζον πρόβλημα της στέγασής τους σε έναν ενιαίο χώρο και να καταστούν ευκολότερες πιθανές συνέργειες.
 • Ανακατασκευή των θεάτρων Γιάννης Δομνάκης στον Περισσό και του 3ου Λυκείου στη Νεάπολη (οδός

Δερμιδεσίου).

 • Προωθούμε τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς των φουγάρων της υφαντουργίας, των προσφυγικών κατοικιών στο ιστορικό κέντρο στην Ελευθερούπολη και κοντά στο γήπεδο, καθώς και των πέτρινων σχολείων στις πλατείες Τυάνων και Καλογρέζας.
 • Σχεδιάζουμε μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε μετανάστες που μένουν στην πόλη μας.
 • Θεσμοθετούμε τη συμμετοχή εκπροσώπων των 15μελών των σχολείων σε συνελεύσεις του Δήμου που αφορούν θέματα παιδείας, πολιτισμού και περιβάλλοντος.
 • Θερινά σινεμά σε μη σταθερές κατασκευές.

Αθλητισμός

Άμεση αποκατάσταση και συντήρηση των παρωχημένων σταδίων και των υπόλοιπων αθλητικών χώρων. Κερκίδες, φωτισμός , αποδυτήρια, τερέν, ταρτάν, απινιδωτές.

 • Εκσυγχρονισμός με σύγχρονο βιοκλιματικό σχεδιασμό και επαναλειτουργία εγκαταλελειμμένων αθλητικών εγκαταστάσεων.
 • Συντήρηση υφιστάμενων δομών με σκοπό την ασφαλή χρήση τους.
 • Δημιουργία Ανοιχτών Υπαίθριων Γυμναστηρίων με κατάλληλα όργανα άθλησης εξωτερικών χώρων σε διάφορα σημεία της πόλης.
 • Κατασκευή νέου Κλειστού Γυμναστηρίου στο χώρο που σήμερα φιλοξενείται το αμαξοστάσιο του Δήμου, το οποίο θα έχει προδιαγραφές για διεθνείς αγώνες.
 • Ανακατασκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου στη συνοικία Ειρήνη.
 • Κατασκευή δύο νέων Προπονητηρίων, με σύγχρονες προδιαγραφές, ένα στον Περισσό και ένα στη Νεάπολη (Μπαλόνι).
 • Συνεργαζόμαστε με αθλητικούς συλλόγους για την ολιστική ανάπτυξη του αθλητισμού στην πόλη.
 • Καθιέρωση αγώνων 5 και 10χλμ. εντός της πόλης με προσέλκυση πρωταθλητών και ολυμπιονικών για την ανάπτυξη του δρομικού κινήματος.
 • Τοποθέτηση διευθυντών (sport manager) σε όλα τα στάδια της πόλης για την εύρυθμη λειτουργία τους.
 • Η άθληση των πολιτών στα στάδια της πόλης θα είναι μέσω ετήσιας ψηφιακής κάρτας, η οποία θα εκδίδεται από τον ΟΠΑΝ.
 

7ος ΑΞΟΝΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΟ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 • Άμεσα Ψήφιση Κανονιστικών Πράξεων.
 • Δικτυώνουμε Ψηφιακά την πόλη μας.
 • Δημιουργούμε γραφείο υποστήριξης τοπικής αγοράς και τοπικών συλλόγων.
 • Συνεργαζόμαστε σε σταθερή βάση με τους επιχειρηματίες και εμπόρους της Νέας Ιωνίας, συζητώντας τα ζητήματα που τους απασχολούν και αντιμετωπίζοντάς τα από κοινού (αλλάζουμε τις θέσεις ευθύνης στον δήμο ώστε να ανατίθενται σε αιρετούς αρμοδιότητες αιχμής).
 • Προβάλλουμε την τοπική αγορά της Νέας Ιωνίας με τον σχεδιασμό δράσεων, στις οποίες θα εμπλέκονται οι

επιχειρηματίες της πόλης, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και τα ΜΜΕ προωθώντας την αγορά της Νέας Ιωνίας ως ελκυστικό προορισμό σε όλο το λεκανοπέδιο.

 • Αναπτύσσουμε νέα προϊόντα και διαδικασίες όπως π.χ τα κουπόνια καινοτομίας σε πολύ μικρές και μικρές

επιχειρήσεις.

 • Ενημερώνουμε τακτικά τους πολίτες για τα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα που μπορούν να

αξιοποιήσουν, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ελεύθερης και εύκολα προσβάσιμης στον καθένα.

 • Ενσωματώνουμε συστήματα και εφαρμογές ΤΠΕ (Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας), για την

ενίσχυση της δυνατότητας άμεσης πρόσβασης των επιχειρήσεων στους καταναλωτές και αντίστροφα.

 • Δημιουργία ενός shopping map με καταχωρημένα τα καταστήματα της πόλης για τη διευκόλυνση της ανεύρεσής τους από τους δημότες .
 • Καθιέρωση 2 φορές το χρόνο (χειμώνα – καλοκαίρι) Λευκής νύχτας με προαιρετική συμμετοχή.
 

8ος ΑΞΟΝΑΣ

ΑΣΦΑΛΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗ «ΕΞΥΠΝΗ» ΠΟΛΗ

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Δημιουργία e-Δήμου

 • Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Δημιουργία e-Δήμου.
 • Ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου για καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
 • Εγκατάσταση ψηφιακής πλατφόρμας με δυνατότητα ο πολίτης να στέλνει αιτήματα – προβλήματα μέσω εφαρμογής από το κινητό ή τον υπολογιστή στο ειδικό κέντρο λήψης αιτημάτων του Δήμου. Στη συνέχεια ο πολίτης θα ενημερώνεται για την πορεία του αιτήματός του.
 • Καθιέρωση γραμμής 5ψήφιου ώστε οι δημότες να επικοινωνούν τηλεφωνικά.
 • Δημιουργία κάρτας δημότη. Συνεργασία του Δήμου με τράπεζες, ΕΛΤΑ και λοιπά κανάλια εξυπηρέτησης με χρήση κωδικού για την πληρωμή δημοφιλών συναλλαγών (π.χ ηλεκτρονική πληρωμή κλήσεων, βεβαιωτικών σημειωμάτων, ταμειακών προσκλήσεων, κλπ).
 • Δημιουργία γραφείου παρακολούθησης Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο Δήμο για την προσέλκυση πόρων απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Φροντίζουμε για την 24ωρη φύλαξη και προστασία όλων των δημοτικών εγκαταστάσεων, των σχολείων και των κοινόχρηστων χώρων. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΑΣΦΑΛΕΙΑ

▪ Εκπόνηση Σύγχρονων Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

▪ Λειτουργία Περιβάλλοντος Διαχείρισης Κρίσεων.

▪ Συστήματα Τρόπου Διαφυγής – Εκκένωσης πριν και κατά τη διάρκεια οργανωμένης απομάκρυνσης,

συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με κινητικές δυσκολίες.

▪ Ασφαλή σχολεία και παιδικές χαρές με τη χρήση μοντέρνων μεθόδων και ψηφιακών τεχνολογιών.

▪ Εκπαίδευση – Ενημέρωση μαθητών, δασκάλων/καθηγητών, πολιτών, εθελοντικών οργανώσεων διάσωσης, σχετικά με την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (σεισμός, πλημμύρα κλπ.), παροχής υγειονομικής βοήθειας, διασώσεων κλπ.