Στις 10 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ), με αντικείμενο τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με τις δράσεις που θα αναλάβει η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού με αφορμή το σχέδιο νομού του υπουργείου Εσωτερικών “Κλεισθένης 1″, που αφορά στη Διοικητική Μεταρρύθμιση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη 9 Μαΐου η Έκτακτη Συνέλευση της Π.Ε.Δ.Α. (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ) με το ίδιο θέμα.

Και στις δυο Συνελεύσεις παρέστη ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” Παναγιώτης Μανούρης. Στο πλαίσιο των εργασιών της Κ.Ε.Δ.Ε. επικοινώνησε με Δημάρχους και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συζήτησε μαζί τους το φλέγον θέμα του νομοσχεδίου για τον “Κλεισθένη 1”, και τους ενημέρωσε για τις θέσεις και το ψήφισμα της παράταξής μας, όπως τέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 8ης Μαΐου.

Ιδιαίτερη ανταλλαγή απόψεων είχε με τον Δήμαρχο Περιστερίου και φίλο Αντρέα Παχατουρίδη για το σχέδιο νόμου και όχι μόνο. Άλλωστε η πολυετής σχέση τους και η αποδοχή του επιτυχημένου μοντέλου διοίκησης στο Περιστέρι, έχει συμβάλει κατά πολύ στη διαμόρφωση του περιεχομένου του προγράμματος της παράταξής μας και ιδιαίτερα στα κοινωνικά ζητήματα.


Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε., λαμβάνοντας υπόψη σχετικές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων όλης της χώρας, απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία το σχέδιο νόμου “Κλεισθένης 1”, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση με το υπουργείο Εσωτερικών και ενέκρινε το εξής ψήφισμα:

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφασίζει:
1. Αυτό το Σχέδιο Νόμου δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση στο σύνολό του, ιδίως δε :
• το σκέλος των αρμοδιοτήτων,
• των πόρων,
• της καταστατικής θέσης των αιρετών και των εργαζομένων,
• την πάταξη της γραφειοκρατίας,
• των ενδοαυτοδιοικητικών ανισοτήτων, καθώς και του περίπλοκου συστήματος εκλογής και συγκρότησης των οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.
2. Η Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε. ζητάει από τον Υπουργό Εσωτερικών, την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για την αποκέντρωση της εξουσίας και την ενδυνάμωση των θεσμών Τοπικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και τις αρχές της διαβαθμιδικής συνεργασίας.
3. Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεσμεύεται εντός τριμήνου να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στη βάση των θέσεων που έχουν διαμορφωθεί με τις αποφάσεις των Συνεδρίων των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών.
4. Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης, να δώσει προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και της χώρας και να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους. Να μην επιλέξει να προχωρήσει στη διαμόρφωση σκηνικού ρήξης που μπορεί να εξυπηρετεί πολιτικούς σχεδιασμούς, αλλά πλήττει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και την τοπική δημοκρατία.
5. Εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. να καθορίσει τα περαιτέρω βήματα ανάλογα με τις κυβερνητικές αποφάσεις.