Πρόταση με στόχο να υιοθετήσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας το ψήφισμα που εξέδωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) για την σαρωτική παραχώρηση χιλιάδων ακινήτων του Δημοσίου στην Ε.Τ.Α.Δ. και συνάμα στο Υπερταμείο, που διαχειρίζεται ως ενέχυρο τον εθνικό πλούτο, για λογαριασμό των δανειστών, κατέθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Παναγιώτης Μανούρης.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Ιωνίας της 8ης Οκτωβρίου 2018, τέθηκαν από διάφορες Δημοτικές παρατάξεις ψηφίσματα κατά της παραχώρησης ακινήτων του Δημοσίου και των Δήμων στην Ε.Τ.Α.Δ. Ο Παναγιώτης Μανούρης, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”, πρότεινε να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης το σχετικό ψήφισμα της Κ.Ε.Δ.Ε., που στρέφεται στην ουσία του προβλήματος, το καυτηριάζει και το καταδικάζει, επισημαίνοντας ότι το Υπερταμείο με τις πρακτικές του δημιουργεί προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αντίθεση με τη λογική κάποιων ψηφισμάτων, που τέθηκαν και έμμεσα επιδιώκουν να κάνουν το Δημοτικό Συμβούλιο “παράρτημα της Βουλής”, όπως τόνισε. Ο ίδιος μάλιστα διάβασε στο Σώμα το σχετικό κείμενο, που αναφέρει τα εξής:

“Με τις υπουργικές αποφάσεις ΦΕΚ Β 2317/19-6-18 και ΦΕΚ Β 2320/19-6-18 δημοσιεύτηκε η λίστα των ακινήτων του δημοσίου και η απόφαση παραχώρησής τους στην Ε.Τ.Α.Δ. Αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος του υπερταμείου – Ε.Ε.Σ.Υ.Π. την 14-6-18.

Η παραχώρηση αυτή των ακινήτων του δημοσίου στην Ε.Τ.Α.Δ. και ταυτόχρονα στο υπερταμείο, σημαίνει παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας ως εγγύηση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους δανειστές για 99 χρόνια, παραχωρώντας τους συγχρόνως τη δυνατότητα εκμετάλλευσής τους και σε περίπτωση αδυναμίας εκπλήρωσης των δυσβάστακτων μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, ακόμα και την πώλησή τους.

Η εξέλιξη αυτή μας βρίσκει αντίθετους αφού πέραν των άλλων μνημονιακών περικοπών στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες της χώρας, αφαιρούνται χιλιάδες ζωτικοί χώροι που ήταν σε χρήση των δημοτών, αποκλείοντας ακόμα και την πρόσβαση σε αυτούς με την έναρξη της εκμετάλλευσής τους.

Ως Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας σ’ αυτή την εκχώρηση και απαιτούμε την επιστροφή αυτής της δημόσιας περιουσίας στις τοπικές κοινωνίες και τους δημότες μας”.