Στέρεες βάσεις για διαρκή και ανοιχτό διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς της Νέας Ιωνίας έθεσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Παναγιώτης Μανούρης, συνομιλώντας με τους Εμπόρους της πόλης μας.
Σε ανοιχτή εκδήλωση, που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο της Νέας Ιωνίας, το απόγευμα της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» συζήτησε με τον Εμπορικό κόσμο της Νέας Ιωνίας  προβλήματα και προτάσεις, που θα βοηθήσουν την πόλη να ανακτήσει την αίγλη του εμπορικού κόμβου, που κατείχε ιστορικά.


«Είστε η κύρια πηγή εσόδων του τόπου μας, είπε χαρακτηριστικά, κι αν θέλουμε ανάπτυξη, είναι υποχρέωσή μας να σας στηρίξουμε ουσιαστικά».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» στην ομιλία του αναφέρθηκε στις χρήσεις γης και στην ανάγκη να επαναπροσδιορίσει η πόλη με σαφήνεια τον εμπορικό της ρόλο. Μίλησε επίσης για τις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών, λέγοντας χαρακτηριστικά: Σύγχρονες πόλεις με παλιά υλικά δε φτιάχνονται και δυστυχώς η λέξη «τεχνολογία» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο της σημερινής Δημοτικής Αρχής.
Ο Παναγιώτης Μανούρης αναφέρθηκε σε ένα πλέγμα εφαρμοσμένων δράσεων για την καθαριότητα, το δημοτικό φωτισμό, την συντήρηση δρόμων και πεζοδρομίων, τη στάθμευση και την ανακύκλωση, που μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για όλους τους επαγγελματίες και τους κατοίκους.

Μιλώντας ειδικότερα για την εργαλειοθήκη της «έξυπνης πόλης» είπε πως η Νέα Ιωνία πρέπει επιτέλους να γίνει μία σύγχρονη πόλη, αντάξια των ανθρώπων και της ιστορίας της. Μία πόλη που θα λειτουργεί διαδραστικά και θα διευκολύνει την καθημερινότητα εμπόρων, κατοίκων και επισκεπτών. Στο σημείο αυτό προανήγγειλε την πρώτη ουσιαστική υποστηρικτική δράση του σ’ αυτή την κατεύθυνση: Άμεση διοργάνωση ημερίδας με θέμα την «Έξυπνη πόλη» στα τέλη Νοεμβρίου, με εισηγητές ειδικούς επιστήμονες και τεχνοκράτες, που ήδη υλοποιούν με επιτυχία αντίστοιχα προγράμματα σε μεγάλες Μητροπόλεις της Ευρώπης αλλά και σε Δήμους που καινοτομούν εντός Ελλάδας.

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Νίκος Κογιουμτσής, ο οποίος στην ομιλία του περιέγραψε τις βασικές αιτίες, που δυσχεραίνουν την εμπορική ανάκαμψη, κάνοντας λόγο για:
Υπερφορολόγηση, που μεσοσταθμικά φτάνει στο 65% για κάθε επιχείρηση
– Απώλεια αφορολόγητου για τους εμπόρους, διάταξη που αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας
Απουσία ρευστότητας, καθώς οι Τράπεζες έκλεισαν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης
Ραγδαία αύξηση του παραεμπορίου, με τζίρο που ξεπερνά τα 20 δις και διαφυγόντες φόρους περίπου 4.5 δις ευρώ
Ατυχείς ρυθμίσεις οφειλών, που δεν αφουγκράζονται τις αληθινές οικονομικές συνθήκες
Αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που προσκρούει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες
Αθρόες κατασχέσεις λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, που πνίγουν ως βρόγχος το εμπόριο
Έλλειψη αναπτυξιακών εργαλείων και σύγχρονων υποστηρικτικών δράσεων
Εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου της Νέας Ιωνίας ο πρόεδρος του, Στάθης Νουβέλογλου χαιρέτησε την πρωτοβουλία της συνάντησης, χαρακτηρίζοντάς την «καινοτόμα», αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «ζούμε σε ένα Δήμο ασυντήρητο, με μία αγορά που βρίσκεται σε πλήρη αναρχία και αποσύνθεση».

Ο κ. Νουβέλογλου επισήμανε την ανάγκη να υπάρξουν συνέργειες με την Τοπική Δημοτική Αρχή για να αντιμετωπιστούν ζητήματα καθαριότητας, ασφάλειας, φωτισμού, στάθμευσης, ρύθμισης ωραρίων ανεφοδιασμού και άλλα.
Εκπρόσωποι των εμπόρων της Νέας Ιωνίας έθεσαν ακόμη:
– Ζητήματα υποβάθμισης και ερήμωσης εμπορικών δρόμων
– Έλλειψη αστυνόμευσης  πεζοδρόμων και άνθηση του παραεμπορίου
– Άναρχη στάση οχημάτων τροφοδοσίας και δυσεπίλυτο κυκλοφοριακό κομφούζιο στο εμπορικό κέντρο
Διαρκή έλλειψη χώρων στάθμευσης και πολύωρη κατάληψη των λιγοστών που υπάρχουν
Πεζοδρόμια που κρύβουν παγίδες και λειτουργούν αποτρεπτικά για το περπάτημα
Παρακμιακές απόπειρες στολισμού σε περιόδους εορτών, την ώρα που άλλοι Δήμοι γίνονται πραγματικά σύγχρονοι και φωταγωγημένοι για να προσελκύσουν επισκέπτες
Έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, ακόμη και σε δρόμους εμπορικής αιχμής

Ο υποψήφιος Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης κατέγραψε τις σχετικές παρεμβάσεις και δεσμεύτηκε να συμπεριλάβει σύγχρονες λύσεις, για τα προβλήματα που τέθηκαν, στο πρόγραμμα της παράταξής του.
«Η Νέα Ιωνία
ήταν και μπορεί να ξαναγίνει το κέντρο του Εμπορίου στο Λεκανοπέδιο. Αρκεί να δουλέψουμε όλοι μαζί σ’ αυτή την κατεύθυνση. Όχι με ευχολόγια, αλλά με όρεξη και σύγχρονα ρεαλιστικά εργαλεία. Αυτός είναι ο στόχος μας και θα τα καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά στην αποφώνησή του.