Με μία αιχμηρή πολιτική ομιλία, που περιείχε έντονη κριτική για το έργο της Δημοτικής αρχής ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτης Μανούρης και η παράταξη «Δημιουργία Αλληλεγγύη» καταψήφισαν στο σύνολό του τον προϋπολογισμό του 2019, θεωρώντας τον άνευ οράματος και στρατηγικής, που θα δώσουν λύσεις στη Νέα Ιωνία και ώθηση για ανάπτυξη.
Μιλώντας στη συνεδρίαση της 27ης Δεκεμβρίου με θέμα τον προϋπολογισμό έργων της Δημοτικής Αρχής για το 2019, ο Παναγιώτης Μανούρης τον χαρακτήρισε «ένα πρόχειρο πρόγραμμα μιζέριας και στασιμότητας» ενώ για τον Ηρακλή Γκότση είπε πως ως Δήμαρχος θα καταγραφεί στην ιστορία της πόλης ως «μετριοπαθής διαχειριστής».
«Από τους σχεδιασμούς σας απουσιάζει η καινοτομία, -είπε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης- απουσιάζει η χρήση υποδομών, όσον αφορά την τεχνολογία, η έστω η αντιγραφή βέλτιστων πρακτικών, που έχουν εφαρμοστεί σε άλλους Δήμους σε όλο το εύρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η απλούστευση στις διαδικασίες που θα κάνουν ευκολότερη τη ζωή του πολίτη. Είναι εμφανής η απουσία οράματος και η αγωνία να γίνει ό,τι μπορεί γρήγορα, λόγω των εκλογών».
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Παναγιώτης Μανούρης στηλίτευσε την αργοπορία των συναρμοδίων να φέρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο το σχέδιο του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι ακόμη και αυτό έγινε κυριολεκτικά 3 μέρες πριν την εκπνοή του χρόνου και υπερψηφίστηκε εν τέλει σχεδόν οριακά με 16 ψήφους υπέρ, 12 κατά και μία λευκή ψήφο. «Είμαστε από τους Δήμους που καθυστερούν ένα μήνα σε σχέση με τον μέσο όρο» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στον τρόπο που παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Μανούρης είπε: «Περίμενα μία πολιτική εισήγηση και από τον αντιδήμαρχο, όπως είθισται. Δεν ξέρω γιατί το έχετε καταργήσει. Ο κ. Δήμαρχος έκανε απλώς μία τοποθέτηση, περισσότερο για να αποσαφηνίσει μερικά πράγματα και να βάλει ένα πολιτικό πλαίσιο. Εμείς δεν διακρίνουμε στον σχεδιασμό σας κανένα στρατηγικό όραμα. Ο Δήμος, είναι προφανές –κι αυτό φαίνεται στους προϋπολογισμούς αλλά και στις ενέργειες που δίνουν μία συγκεκριμένη εικόνα στη πόλη μας- ότι δεν έχει ένα σαφές πρόγραμμα, με αρχή, μέση και τέλος, ούτε στην πρώτη, ούτε στην δεύτερη θητεία της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Τώρα μιλάμε για έναν προϋπολογισμό που κλείνει τον δεύτερο κύκλο. Ο Δήμος όμως διοικήθηκε από τις υπηρεσίες χωρίς κανένα πολιτικό όραμα. Η άποψη μας είναι πως λειτουργήσατε -όπως συνέβαινε πριν από 30 χρόνια- με έναν τρόπο που δείχνει έλλειψη σχεδιασμού, παρότι υπάρχει μία σπουδή τώρα στο τέλος.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» αναφέρθηκε στη συνέχεια στην εικόνα εγκατάλειψης που εμφανίζει η Νέα Ιωνία, λέγοντας: «Ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, την άμεση και ουσιαστική του εξυπηρέτηση, δηλαδή ο «Δήμος-ΚΕΠ», δεν υπάρχουν ούτε στη λογική του προϋπολογισμού ούτε στον πολιτικό σχεδιασμό που γίνεται. Και εννοώ τον Δήμο που θα λειτουργεί ολόκληρος ως σύγχρονο Κ.Ε.Π.». Εξειδικεύοντας, μίλησε επιγραμματικά για τις παιδικές χαρές και τις χαρακτήρισε «ένα τεράστιο ναυάγιο».
«Πέρασαν –είπε- από τρεις φάσεις. Μετά είχαμε την ιστορία της κοινοπραξίας που μπήκε μήπως και σωθεί η όλη κατάσταση. Ουσιαστικά όμως είμαστε ακόμα στο ανακάτεμα στα χώματα και στις υποδομές και τελικά μείναμε ίσως ο μόνος δήμος που δεν ολοκλήρωσε την πρώτη φάση. Στη συνέχεια ήρθε ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ με το κονδύλι που ΘΑ δαπανήσουμε για τις παιδικές χαρές, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα γίνει αυτό, έχοντας ουσιαστικά ομολογήσει εν τέλει την αποτυχία μας να φτιάξουμε τις παιδικές χαρές στην πόλη».
Αναφερόμενος στην εικόνα του Εμπορικού Ιστού της Νέας Ιωνίας ο Παναγιώτης Μανούρης επισήμανε ότι «στο Εμπορικό κέντρο δεν έγινε καμία ουσιαστική παρέμβαση. Όσο για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, οι γνωρίζοντες ξέρουν ότι τα έργα αυτά ξεκινούν με διαγωνισμούς που γίνονται πολύ νωρίς, για να επιτευχθεί ο στολισμός μια πόλης, έτσι ώστε να προσελκύει κατοίκους και επισκέπτες. Εμείς εδώ φορτώνουμε απλά τα δέντρα με γιρλάντες και στολίδια και τα ξεστολίζουμε σε δέκα χρόνια».
Και συνέχισε: «Ο έξυπνος φωτισμός, τα led τα οποία ψηφίσαμε, δεν ξέρω σε τι φάση βρίσκονται. Η προσέγγιση είναι (και το λέω σκωπτικά) να βάλουμε led με το κιλό. Και φυσικά, αντικατάσταση λαμπτήρων δεν γίνεται έτσι.
Μιλώντας για διάφορα ζητήματα, που συγκροτούν το πλέγμα των Δημοτικών παρεμβάσεων στην πόλη, ο κ. Μανούρης είπε επιγραμματικά:
– Η γεωθερμία, που θα τελείωνε το πρώτο εξάμηνο του 2017, είναι ένα έργο για το οποίο βραβεύτηκε ο δήμος. Κάναμε και ένα ταξίδι, δεν ξέρω τι τεχνογνωσία ανταλλάξαμε, και το θέμα μάλλον κόλλησε εκεί.
– Στην καθαριότητα δεν υπάρχει καμία πυξίδα. Μιλούσατε για ανακύκλωση στην πηγή αλλά δεν υπογράψατε με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, κάνοντας τη γνωστή επαναστατική γυμναστική που είχαμε στηλιτεύσει και τότε. Στη δεκαετία που διανύουμε, οι λύσεις στην καθαριότητα μιας πόλης είναι εντελώς διαφορετικές και σας τις έχουμε υποδείξει και στο παρελθόν. Βάζετε περίπου 240.000 ευρώ για υπόγειους κάδους συμπίεσης, καταργώντας ουσιαστικά κάθε λογική διαχωρισμού και διαλογής στην πηγή, που υποτίθεται ότι είναι το αρχικό όραμα. Σε τι αποσκοπεί αυτό το πράγμα; Το μόνο που θα μείνει είναι το γαλβανιζέ κάλυμμα κάποιων κάδων, που δεν θα προλάβετε να τοποθετήσετε, για να τραβήξουμε πριν τις εκλογές μία φωτογραφία προθέσεων. Για κάτι όμως που θα έπρεπε πραγματικά να δρομολογηθεί με βάση τα πολύ σημαντικά σχέδια περί ανακύκλωσης. Μπορείτε να κάνετε πράγματα μαζί με την Eλληνική Eταιρεία Aνακύκλωσης ή και χωρίς αυτούς, αν όμως είχατε προσεγγίσει με σοβαρότητα τις καινοτομίες στο χώρο της καθαριότητας με δύο, τρία ή τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης. Αυτό προϋποθέτει ένα συλλογικό σχεδιασμό διαφορετικό. Και θα είχε μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα γιατί θα τους πηγαίνατε σχεδόν καθαρό το πλαστικό, το αλουμίνιο, το γυαλί ή το χαρτί και όχι αυτό που κάνετε σήμερα με συμπίεση στα απορριμματοφόρα. Κέρδος, λοιπόν, για την πόλη μας και το περιβάλλον.
– Τα πράσινα σημεία: Πρέπει να μας πείτε τι διεκδικούμε εμείς από το ΕΣΠΑ; Τι έχουμε πάρει από τα πράσινα σημεία; Τα προβληματικά απορρίμματα, τα βαριά, τι θα απογίνουν; Γιατί δεν κάνουμε αγορά απορριμματοφόρου με ενσωματωμένο πλυντήριο;
– Τα Μ.Α.Π. γιατί καθυστερούν συνεχώς; Στο παρελθόν υπήρχε μία μικρή μόνο καθυστέρηση, που τελικά κι αυτήν την είχαμε διευθετήσει.
– Στον φωτισμό: Έχετε στην πόλη ελλιπή ηλεκτροφωτισμό. Κολλήσαμε σε ό,τι είχε γίνει μέχρι το 2010. Καμία βελτίωση από τότε, πλην της απόφασης που έχει παρθεί και δεν έχει υλοποιηθεί για τα led. Όποιος δημότης σήμερα παραπονιέται για λάμπα ή για κάδο, η απάντηση που παίρνει στερεότυπα είναι πως «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γιατί ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη». Αλλά μπορούμε να κάνουμε κάτι. Δεν είναι καν λογικό να περιμένουμε τον διαγωνισμό του Φθινοπώρου για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες της Άνοιξης που πέρασε. Υπάρχει αποθήκη. Φτιάξτε stock. Ο πολίτης θέλει λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.
– Στον πολιτισμό: Θεωρούμε ότι υπάρχει μια στασιμότητα στα πολιτιστικά θέματα. Βέβαια είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός, τον οποίο φέρνει η παρούσα Δημοτική Αρχή. Αν δεν είχατε το εργαλείο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. -που αν δεν κάνω λάθος είχατε και τις διαφωνίες σας σε ό,τι αφορά την ίδρυσή του και το οποίο εν πάση περιπτώσει το υιοθετήσαμε και το δουλέψατε σωστά και κάνει ένα σημαντικό έργο- οι πρωτοβουλίες σας και η φαντασία σας θα άρχιζε και θα τελείωνε στις πλαδαρές Ιωνικές μέρες των πρώτων χρόνων, που διαρκούσαν σχεδόν 3 μήνες και τις παραστάσεις του Καραγκιόζη, με τη γνωστή «ντουντούκα, φτώχεια και λατέρνα». Εκεί βρισκόμασταν. Φέτος βέβαια, κάναμε κάτι διαφορετικό. Εμείς ως μείζων αντιπολίτευση, πάλι συμμετείχαμε σε όλα αυτά ακόμη κι αν έτσι ενισχύουμε την Δημοτική Αρχή και το προφίλ της. Συμμετέχουμε όμως γιατί θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας. Εσείς ως αντιπολίτευση δεν το πράξατε καν αυτό. Από πέρυσι δείξατε ότι πατήσατε λίγο γκάζι και κάνατε μία προσπάθεια να ποσοτικοποιήσετε άγαρμπα τις δράσεις και ό,τι καλό έγινε με πρωτοβουλία συλλόγων και μόνο από αυτούς. Και επειδή κάποια θετικά είδαμε, όταν βγήκαμε στο βήμα δεν είμασταν φειδωλοί στο να πούμε κι ένα «μπράβο». Κάπως καλύτερη εικόνα λοιπόν δώσατε στις Ιωνικές μέρες φέτος. Φτάσαμε όμως για προεκλογικούς λόγους να εφεύρουμε εκδηλώσεις, όπως τον εορτασμό των 95 χρόνων απ’ την ίδρυση της πόλης. Δεν εννοούμε το θρησκευτικό μνημόσυνο, αλλά το πανηγυράκι που στήθηκε γύρω-γύρω απ’ την εκκλησία. Όποιος νιώθει ότι ίσως δεν μπορεί να ετοιμάσει εκείνος τα 100 χρόνια, δεν είναι ανάγκη να εφεύρει τέτοιο πανηγύρι για τα 95, με εισήγηση που έγινε στο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., βέβαια. Γιατί έτσι θα καταντήσουμε στο τέλος να γιορτάζουμε τα 78,5 χρόνια από το «Όχι» μέσα στην Άνοιξη. Ήταν αστείο, ήταν καρικατούρα
– Στον Αθλητισμό: Ξεκινήσατε τις κερκίδες από την εποχή που οι μελέτες ήταν εγκεκριμένες και χρειάστηκαν 9 χρόνια. Το Κλειστό Γήπεδο δεν ξέρω καν αν προβλέπεται πλέον. Πάντως οι ομάδες φαγώνονται κάθε χρόνο για ένα μίζερο πρόγραμμα ωρών προπόνησης και το Στάδιο παραμένει εγκαταλελειμμένο, όπως είδατε και στις φωτογραφίες που σας έφερε ο συνάδερφος κ. Καναβός. Ελλιπής συντήρηση των χώρων, ακόμη και του τερέν και οι ομάδες παίζουν στις 10 το βράδυ με ελλιπή φωτισμό.
– Τα ΚΕΠ, σας είχαμε πει πως μπορείτε να τα εξελίξετε –παρά το πρόβλημα με τους υπαλλήλους, που δεν είχαν ακόμη μονιμοποιηθεί.
– Στη Δημοτική Αστυνομία είναι ελάχιστοι άνθρωποι και δεν τους βοηθάτε με σύγχρονα εργαλεία.
– Ποιες κανονιστικές πράξεις κάνατε για να μπει σε σειρά η πόλη και οι δραστηριότητές της; Η λογική του «όλοι έχουν δίκιο» στο τέλος σας οδηγεί στο να σας βρίζουν όλοι πάλι.
– Το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι το μόνο δικό σας έργο και ουσιαστικά πρόκειται για ένα μνημείο προχειρότητας και έλλειψης σεβασμού στον πολίτη, τον οποίο -το θέλετε δεν το θέλετε- φαντάζομαι να μην το θέλετε, αλλά τον έχετε καταστήσει πελάτη.
Συνοψίζοντας την κριτική του στη Δημοτική Αρχή του Ηρακλή Γκότση, ο Υποψήφιος Δήμαρχος της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη» είπε: «Φέρατε στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα Πρόγραμμα Τεχνικών Έργων, περίπου 5,7 εκ. Ευρώ για το 2019. Πάλι δεν υπάρχει όραμα και σχεδιασμός. Εργολαβίες που επιβάλλει η καθημερινότητα, συνεχιζόμενα ενιαία έργα. Σχεδιασμός τεχνικών έργων με συγκεκριμένο μπούσουλα για το πού πάμε δεν υπάρχει. Πέραν των δύο έργων, των αντιπλημμυρικών της Περιφέρειας, που είναι σε εξέλιξη (και είναι ένα θετικό βήμα το ότι η Περιφέρεια ενέκρινε τέτοια έργα) και το γκαράζ, το οποίο φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσει (πάλι ως έργο της Περιφέρειας) εμείς ως Δήμος κάνουμε μόνο μπαλώματα. Έχω εξηγήσει και στο παρελθόν ότι λύσεις για τις συντηρήσεις υπάρχουν και πάντως όχι με έργα όπου οι εκπτώσεις αγγίζουν το 50%, και στο τέλος δεν ολοκληρώνονται. Υπάρχουν προγράμματα. Θεωρώ ότι επιδεικτικά γυρνάτε την πλάτη σας, ακριβώς γιατί δεν διαθέτετε -και δεν φροντίσατε από την αρχή της τετραετίας να έχετε- τους τεχνοκράτες αυτούς, που θα σας δείχνουν τον δρόμο. Ή έστω, εν πάση περιπτώσει, τις επισκέψεις σε γειτονικούς Δήμους, για να μπορέσετε να αντιγράψετε τουλάχιστον κάποια πράγματα που κάνουν άλλοι. Δεν μοχλεύετε κεφάλαια, δεν μπορείτε να φέρετε χρήματα στην πόλη».
Περιγράφοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πορείας της Δημοτικής Αρχής Γκότση, ο Παναγιώτης Μανούρης είπε: «Μόλις χθες το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τους Δήμους που επιχορηγούνται για τα καταφύγια αδέσποτων ζώων. Ούτε καν εκεί είμαστε. Μεταμόρφωση, Μαρούσι, Πεντέλη, Βριλήσσια, Γαλάτσι, Παπάγου- Χολαργός είναι. Η Νέα Ιωνία δεν είναι ούτε εκεί. Αλλά δεν είναι το μόνο πρόγραμμα που χάσατε.
Για το WiFi την άλλη φορά, πήραμε την απάντηση σας ότι η Υπηρεσία θεωρεί πως ο τρόπος με τον οποίο αυτό γίνεται δεν είναι συμφέρον για την πόλη. Είναι δυνατόν να μας δίνουν χρηματοδοτούμενη δυνατότητα να μπούμε σε πρόγραμμα για δωρεάν wifi στο Δήμο και η Υπηρεσία σας να έχει άλλη πρόταση; Παρακαλώ πολύ να μας καταθέσει εγγράφως η Υπηρεσία τους λόγους της. Παρεμπιπτόντως, ο χώρος που στεγάζει τις υπηρεσίες Πληροφορικής του Δήμου, δείχνει ουσιαστικά και τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τη σύγχρονη πραγματικότητα. Στο μέλλον καλό θα ήταν να βρούμε ένα χώρο για να δείξουμε και τις προτεραιότητες που έχουμε στον εκσυγχρονισμό της πόλης».
Ανακεφαλαιώνοντας την κριτική του για το έργο της Δημοτικής αρχής και την εικόνα της πόλης, ο Παναγιώτης Μανούρης είπε: «Σε γενικές γραμμές κάνετε απλώς ψιλομπαλώματα και δόξα τω Θεώ που μέχρι τώρα δεν έχουμε -από τύχη- προβλήματα άλλου τύπου. Η αγωνία σας να δείξετε έστω κι ένα φανταστικό έργο, προβάλλοντας εικόνες με απίθανα προπαγανδιστικό τρόπο, είναι θεμιτή, μπροστά στην έλλειψη επαφής που έχετε με την καθημερινότητα και την πραγματικότητα της πόλης. Αν ρωτούσατε τους πολίτες για την εικόνα αυτή, θα μπορούσατε να καταλάβετε τη διαφορά της από την εικονική πραγματικότητά σας».
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Νέας Ιωνίας αναφέρθηκε στη διάρκεια της ομιλίας του και στην μεταρρύθμιση που επιχειρεί ο «Κλεισθένης» στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας: «Κύριε Γκότση, ελπίζαμε ότι η στήριξη που δώσατε στον «Κλεισθένη» (και δώσατε πολύ συγκεκριμένη στήριξη, και πολιτικά το καταλαβαίνω γιατί είναι μια επιλογή) θα έπρεπε στην πορεία να έχει δείγματα ότι είστε νουνεχής. Στην προεκλογική περίοδο που έρχεται, θα έπρεπε λογικά να επιδιώξετε το ανάλογο ύφος στα θέματα συνεργασιών για το καλό της πόλης. Και δεν εννοώ προεκλογικών συνεργασιών. Η απλή αναλογική βάζει μία διαφορετική κουλτούρα. Το λέμε όλοι. Δεν το βλέπουμε όμως γιατί καταφεύγετε πάλι σε μεθόδους, που δυναμιτίζουν το όποιο καλό κλίμα θα μπορούσε να υπάρξει στη Νέα Ιωνία. Με τον Κλεισθένη μπροστά μας -που εμείς ευελπιστούσαμε να μην δημιουργήσει προβλήματα στην πόλη μας και ευχόμαστε να μην το κάνει- αυτή η περιβόητη «μη διοικησιμότητα» πλανάται πάνω και από τη Νέα Ιωνία, με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η δική σας Δημοτική Αρχή τον ίδιο τον Κλεισθένη. Πάμε στις εκλογές με μία πολιτική ατζέντα. Και η αφορμή του προϋπολογισμού είναι η έναρξη. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, σήμερα ψηφίζουμε έναν προϋπολογισμό, που πολύ πιθανόν το μεγαλύτερο κομμάτι να πρέπει να το υλοποιήσετε, αλλά ουσιαστικά να μην το ολοκληρώσετε, αν, τελικά, τα πράγματα πάνε έτσι όπως τα περιγράφει ο «Κλεισθένης», και τον Σεπτέμβριο αναλάβει η καινούργια δημοτική αρχή. Με δεδομένο ότι τότε γίνονται οι διαγωνισμοί και όλα τα υπόλοιπα, καταλαβαίνετε κι εσείς ότι είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός, μέρος του οποίου θα καλεστείτε να υλοποιήσετε. Εμείς θα αναγνωρίσουμε καλές προθέσεις. Θεωρούμε ότι η ατζέντα των εκλογών έχει ανοίξει. Δεν είναι ανάγκη να τη γεμίζουμε με λάσπες. Τουλάχιστον, εμείς δεν θα το κάνουμε, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα, χρησιμοποιώντας κάποιες ή κάποιους. Ελπίζουμε ακόμα σε μια γνήσια πολιτική αντιπαράθεση όπως η σημερινή, γιατί για εμάς είναι πολιτική αντιπαράθεση το να μιλάμε έτσι. Έξω από αυτόν τον χώρο μπορούμε κάλλιστα να αναγνωρίσουμε τις καλές προθέσεις στον άλλον, όπως και την προσωπική του εντιμότητα».
Σε μία αποστροφή της ομιλίας του ο Παναγιώτης Μανούρης χαρακτήρισε τον Ηρακλή Γκότση «μετριοπαθή διαχειριστή» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κατά τη γνώμη μας, η απραξία που έχετε δείξει έχει αποβεί χειρότερη από λάθος επιλογές, που θα μπορούσαν να ήταν κάποιες. Θεωρούμε ότι ο ίδιος είσαστε ένας μετριοπαθής διαχειριστής. Και αυτό θα καταγραφεί. Δεν έχετε κάνει λάθη πολλά. Aπλά δεν έχετε κάνει έργο καθόλου. Σας προκαλώ να μου δείξετε ένα νέο έργο πέρα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο να αποτελεί έργο υποδομής για την πόλη και το οποίο να ολοκληρώθηκε. Θέλω να το ακούσω αυτό σ’ αυτή την αίθουσα».
Εξηγώντας, τέλος, τη στάση της παράταξής του απέναντι στον προϋπολογισμό ο Παναγιώτης Μανούρης είπε: «Εμείς, θα καταψηφίσουμε τον σημερινό προϋπολογισμό. Είναι ένα πρόχειρο πρόγραμμα μιζέριας και στασιμότητας. Θεωρούμε ότι με τον προϋπολογισμό αυτόν δεν κλείνει μόνον ένας μίζερος κύκλος μνημονίων, όπως είπε ο Δήμαρχος, αλλά ένας κύκλος στασιμότητας και απουσίας στρατηγικού οράματος, αλλά και ιδεοληψιών, εσωτερικών συγκρούσεων και νωχελικότητας της Δημοτικής Αρχής της πόλης μας, που χάνει τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Και που, από διεκδικητής και κριτής της κεντρικής κυβέρνησης (στο παρελθόν ως αντιπολίτευση) έχει μετατραπεί σε απολογητή της και απλό διαχειριστή μιας μιζέριας. Για τον κ. Δήμαρχο στο παρελθόν -και το λέω θεσμικά, για την περίοδο που κι εκείνος ήταν σε άλλα έδρανα και ακόμη παλαιότερα, όταν ξανά διετέλεσε Δήμαρχος- ήταν μείζον ζήτημα η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό όμως δυστυχώς, το έχει απεμπολήσει από το 2010 μέχρι σήμερα».