Ως ανεπαρκώς αιτιολογημένη απορρίφθηκε η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Νέας Ιωνίας να διαλύσει τον Οργανισμό Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.)  και να μεταφέρει προσωπικό και αρμοδιότητες στο Δήμο.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 3 Αυγούστου,  που έγινε με τηλεδιάσκεψη,  η Δημοτική Αρχή εισηγήθηκε την διάλυση του Ν.Π.Δ.Δ. με το σκεπτικό  ότι “ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ικανοποιηθεί το αίτημα των εργαζομένων και να μεταφερθούν στο Δήμο”. Το λακωνικό και ανεπαρκές κείμενο της εισήγησης προκάλεσε την αντίδραση της μείζονος αντιπολίτευσης,  καθώς το ζήτημα τέθηκε εκ του προχείρου και πιεστικά στην τελευταία συνεδρίαση πριν τη θερινή ανάπαυλα, χωρίς καν να υπάρχει ένας στρατηγικός σχεδιασμός που να δικαιολογεί τη συρρίκνωση δομής τέτοιας σπουδαιότητας, η οποία ενθαρρύνει την εκπροσώπηση τοπικών φορέων σε θεσμικά όργανα.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτης Μανούρης είχε με αίτημά της παράταξής του εισηγηθεί την αναβολή της συζήτησης, προκειμένου να γίνει Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο, λόγω της κρισιμότητας του θέματος. Η Δημοτική Αρχή ωστόσο, επέμεινε να μπει σε ψηφοφορία άμεσα και εν τέλει καταψηφίστηκε με 17 αρνητικές ψήφους έναντι 17 θετικών, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εξηγώντας τη θέση της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” στην τοποθέτηση του ο Παναγιώτης Μανούρης είπε: Παρατήρησα ότι στο αιτιολογικό σημείωμα της Δημοτικής αρχής το  μόνο ουσιώδες που αναφέρεται ως αιτία είναι η διάλυση  του Ν.Π.Δ.Δ. διότι πλέον “ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων για να μεταφερθούν στο Δήμο”. Σε ότι μας αφορά, το προηγούμενο διάστημα επιδιώξαμε συνάντηση με τους εργαζόμενους και ενημερωθήκαμε. Εξέφρασα και σε εκείνη τη συνάντηση την εντελώς διαφορετική προσέγγιση που έχουμε  για το θέμα και δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό εδώ. Καταλαβαίνω -είπα στους εργαζόμενους-  τι θέλετε να περάσετε αλλά τα επιχειρήματα είναι ασαφή. Απόψε η Δήμαρχος (μετά τον πρόεδρο των εργαζομένων, που έκανε την εισήγηση  του θέματος ως μη όφειλε) ψέλλισε κάτι για επιχορηγήσεις που δεν μπορούν να δίνονται εύκολα στα Νομικά Πρόσωπα. Αυτά είναι επιχειρήματα που μπορούν να πείσουν μόνο άσχετους στην Αυτοδιοίκηση ή μικρά παιδάκια.  Ως προς την επαγγελματική εξέλιξη των εργαζομένων πείτε μου, υπάρχει σήμερα ευελιξία στον τρόπο που κινούνται οι Διευθύνσεις;  Υπάρχει τέτοια επιτυχία, που πρέπει να αναστρέψουμε το μοντέλο της αποκέντρωσης και να πάμε σε συγκεντρωτικό μοντέλο πλέον; Χαρακτηριστικά είπα σε πρόσφατη τοποθέτησή μου πως με αυτή τη λογική σας αν αύριο ο Δήμος δυσκολευτεί οικονομικά, ας επιλέξει  να προσαρτιστεί ως Διεύθυνση στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ξέρετε, κάποτε έτσι ξεκίνησε ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης: με μία αποσυγκέντρωση εξουσιών από το Υπουργείο Εσωτερικών, όταν πριν από μερικές δεκαετίες δημιουργήθηκε μία Διεύθυνση που ονομάστηκε Αυτοδιοίκησης. Το επόμενο βήμα, μόλις απορροφήσουμε τα Ν.Π.Δ.Δ. ως Δήμος, είναι να ξαναγίνουμε Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών;
Δεν είναι μοντέλο αποκέντρωσης αυτό. Το μοντέλο στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου  είναι να μπορούν να ενισχυθούν θεσμικά για να λειτουργούν σωστά. Προτείνω να πάμε άμεσα σε αλλαγή του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Ο.Π.Α.Ν. Αν όμως πρόκειται να καταργούμε τα Νομικά Πρόσωπα, τότε γιατί δεν ενσωματώνεται στο Δήμο και το
ΚΕ.ΒΡΕ.ΦΟ.;»
Αναφερόμενος στην ουσία του θέματος ο κ. Μανούρης είπε: “Ο Ο.Π.Α.Ν. επιτελεί ένα σημαντικό έργο. Το ξέρουμε και το κατανοούμε όλοι. Τον αγώνα των υπαλλήλων τον αναγνωρίζουμε επίσης όλοι και μάλιστα είμαστε υπέρ των σταθερών και μόνιμων σχέσεων εργασίας. Όμως όταν εισηγείσαι,  ως Δημοτική Αρχή,  το λουκέτο σε έναν Οργανισμό πρέπει να υπάρχουν ακράδαντα επιχειρήματα και όχι να γράφεις απλά πως “έφτασε ο χρόνος να ικανοποιήσεις ένα αίτημα των εργαζομένων για να ενσωματωθούν στο Δήμο”.

Σε τι και πως θα διευκολύνει αυτός ο συγκεντρωτισμός στα χέρια της Δημάρχου;   Αν κάποιοι δεν κατανοούν τι συμβαίνει εδώ, λέω ευθαρσώς πως κλείνοντας ένα Νομικό πρόσωπο, κλείνεις την εκπροσώπηση των φορέων της πόλης σε θεσμικά όργανα. Περιμένουμε να δούμε μία σοβαρή εισήγηση.  Γι’ αυτό ζητήσαμε και Ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου κι όχι προχειρότητες για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα. Απόψε με μία εισήγηση γραμμένη στο πόδι ζητάτε ενοποίηση Νομικού Προσώπου με το αιτιολογικό πως είναι πάγιο αίτημα των εργαζόμενων. Τα υπόλοιπα αναφέρθηκαν προφορικά αλλά οι εισηγήσεις οφείλουν να είναι γραπτές και τεκμηριωμένες σωστά. Συμπαθάτε με αλλά το «οι εργαζόμενοι θέλουν» δεν είναι στρατηγικός σχεδιασμός σοβαρού Δήμου. Και χωρίς να θέλω να κάνω τον εργατοπατέρα, οι εργαζόμενοι έχουν κι άλλα αιτήματα και πολύ σωστά πράττουν. Αλλά δεν είδαμε την κυρία Δήμαρχο να ιδρώνει ούτε για τα 176 ευρώ που ζητούν, ούτε για άλλα σοβαρά προβλήματά τους. Με την προχειρότητα που ήρθε το θέμα είναι ξεκάθαρο πλέον πως εδώ πρόκειται για μικροπολιτική. Για ένα παιχνίδι άγρας ψήφων και εντυπώσεων και γι’ αυτό άλλωστε η Δήμαρχος δεν δέχτηκε την αναβολή του θέματος.  Βιάζεται να δείξει πως κάποιοι στην αντιπολίτευση είναι κατά των εργαζομένων και εκείνη είναι υπέρ.

Είστε μία βάρκα που βρίσκεται στο πέλαγος κι ανάλογα με τα ρεύματα πάει άλλοτε αριστερά κι άλλοτε δεξιά. Τα υπόλοιπα είναι απλά προσπάθειες επικοινωνιακής προβολής.

Την τελευταία εβδομάδα είδαμε το γνωστό βιντεάκι, με ένα ιδιαιτέρου κάλλους κομμάτι της πόλης, πάνω από το Στάδιο, όπου  τα σκαλιά βάφτηκαν μπορντωροδοκόκκινα. Κλήθηκε μάλιστα, η ΕΡΤ να δει τι χρώμα δίνουμε στην πόλη. Μόνο που οι σκάλες δεν βάφονται πολύχρωμες, γιατί αυτό ενέχει κινδύνους για τους πολίτες.  Γελάνε και τα πλακάκια με τον τρόπο που μπερδεύετε πρωτοβουλίες σοβαρών Δήμων,  στο πλαίσιο του “βάζω χρώμα στην πόλη μου” με οργανωμένες πολιτιστικές δράσεις κι όχι βάφοντας σκάλες και ρείθρα πεζοδρομίων.  Όταν ρωτήθηκε στο βίντεο η Δήμαρχος τι λένε για όλα αυτά οι Δημότες, απάντησε ότι οι φίλες της συμφωνούν.

Τι σχέση έχει αυτό το περιστατικό με τον Ο.Π.Α.Ν.; Είναι η ίδια ακριβώς εικόνα της σύγχυσης. Προτείνεται η διάλυση ενός Νομικού Προσώπου με μόνο επιχείρημα ότι «ήγγικεν ο χρόνος». Στόχος μόνο η άγρα ψήφων.
Σε ότι μας αφορά, είναι προφανές ότι δεν βρίσκουμε κανένα λόγο να διαλυθεί το ιστορικό Ν.Π.Δ.Δ., που λέγεται Ο.Π.Α.Ν. και να ενταχθεί στις υπηρεσίες του Δήμου, χωρίς καμία στρατηγική και κανένα επιχειρησιακό σχέδιο».

Γραφείο Τύπου Δημοτικής Παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη”