Ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των σχολικών μονάδων της Νέας Ιωνίας και το βαθμό ετοιμότητας τους, κατά την φετινή υγειονομικά δύσκολη περίοδο που διανύουμε, έθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14ης Σεπτεμβρίου οι Σύμβουλοι της παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη».
Ειδικότερα, ενημέρωση για θέματα ασφάλειας και υγιεινής των παιδιών ζήτησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιλτιάδης Καναβός, που ορίστηκε ως εκπρόσωπος του επικεφαλής της παράταξης Παναγιώτη Μανούρη, ο οποίος απουσίαζε λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων. Αναφερόμενος στην προμήθεια οικίσκων και την τοποθέτησή τους σε σχολικές μονάδες ο Μ. Καναβός είπε: «Γιατί δεν έγινε ενημέρωση του ΔΣ και σχετική συζήτηση; είπε χαρακτηριστικά. Γνωρίζετε ότι η εκπαίδευση σε CONTAINERS υποβαθμίζει το επίπεδο παροχής υπηρεσιών; Γνωρίζετε ότι το σύστημα εξαερισμού τους είναι τελείως ανθυγιεινό; Για εμάς το θέμα της ασφάλειας και της υγιεινής των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτο».
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Σωτήρης Σκευοφύλακας στηλίτευσε την απουσία θεμάτων άμεσης επικαιρότητας από την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, λέγοντας: «Εκφράζω την ιδιαίτερη έκπληξη μας, για την παντελή έλλειψη επίκαιρων θεμάτων, από την ημερήσια διάταξη, που άπτονται ιδιαίτερης προσοχής, μιας και είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος, ελέω COVID-19, όπως η λειτουργία των σχολικών μονάδων, των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων κλπ. Πιθανώς η Δήμαρχος, προς επίρρωση των λεγόμενων του επικεφαλής μας Παναγιώτη Μανούρη, βάλθηκε να επιβεβαιώσει ότι πράγματι κινείται σ’ ένα παράλληλο σύμπαν».
Σε ερώτησή προς τη Δημοτική Αρχή ο Μιλτιάδης Καναβός αναφέρθηκε στα μέτρα προφύλαξης των δημοτών μας από τον κορωνοϊό, λέγοντας: Θέλουμε να μας ενημερώσετε εάν ο Δήμος μας μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας ενισχύει σταθερά την προσπάθεια να τηρηθούν τα μέτρα προφύλαξης; Αν δηλαδή ο Δήμος ελέγχει τον εαυτό του. Στο επόμενο διάστημα έχουμε να δώσουμε μια δύσκολη μάχη. Συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια ο Δήμος;»
Ανάλογο θέμα έθεσε και ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Αναμουρλόγλου που αναφέρθηκε στην επίμαχη προμήθεια μασκών της ΚΕΔΕ, λέγοντας: «Γνωρίζετε, ότι κηρύχθηκε μερικώς άγονος ο διαγωνισμός της ΚΕΔΕ για προμήθεια μασκών; Έχουμε αρκετό απόθεμα; Τι σκοπεύετε να κάνετε;»
Για την έλλειψη χώρων στην Προσχολική Αγωγή των παιδιών μίλησε η Δημοτική Σύμβουλος Αναστασία Κλάρα, λέγοντας: «Τι ενέργειες έχουν γίνει ώστε να εξευρεθούν χώροι για να στεγάσουν με ασφάλεια την Προσχολική αγωγή καθώς και το 2ο και 13ο Νηπιαγωγείο που στεγάζονται και ο χώρος είναι πραγματικά ακατάλληλος, ειδικά για τη φετινή χρονιά για να στεγάζει 37 νήπια;»
Εξηγήσεις για τους λόγους ματαίωσης των φετινών εκδηλώσεων του κύκλου των «Ιωνικών Ημερών» από τη Δημοτική Αρχή, ζήτησε ο Χρήστος Αναμουρλόγλου λέγοντας: «Η Δημοτική Αρχή ελέω κορωνοϊού παίρνει την εύκολη απόφαση να ακυρώσει την διεξαγωγή των “Ιωνικών Ημερών” χωρίς καν να ενημερώσει εγκαίρως το Δημοτικό Συμβούλιο γι’ αυτή της την πρόθεση. Χωρίς καν να ζητήσει τη γνώμη των άλλων παρατάξεων, αφού λύσεις θα μπορούσαν να βρεθούν». Ο Χρήστος Αναμουρλόγλου ανέφερε τα παραδείγματα άλλων Δήμων, όπου οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κανονικά, με σεβασμό στη δημόσια υγεία και υπό μέτρα αποστάσεων και περιορισμού ενώ στη Νέα Ιωνία «για να αποφύγουμε τις δυσκολίες, ελαφριά τη καρδία, ακυρώνουμε τις εκδηλώσεις».
Στη δική της ερώτηση η Δημοτική Σύμβουλος Μαρίλη Κουλουριώτη έθεσε το θέμα της μη συμμόρφωσης με προκλητικό τρόπο της Δημάρχου στην πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα σύμβολα (γκράφιτι) και τις σημαίες, που ανεβάζει κατά καιρούς σε Δημόσια κτήρια, όπως το Δημαρχείο, όπου ήταν σαφές ότι πρέπει να κατέβουν και να έρθουν εκ νέου με εισήγηση στο Δ.Σ. «Η παρανομία συνεχίζεται» είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλες παρεμβάσεις, η Δημοτική Σύμβουλος Αναστασία Κλάρα έθεσε το θέμα της λειτουργίας των πολιτιστικών Σωματείων, ρωτώντας ποιο είναι το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί.
Ερωτήματα για τα αθλητικά Σωματεία τέθηκαν από τον Σύμβουλο Σωτήρη Σκευοφύλακα που είπε πως σε συνάντηση εκπροσώπων αθλητικών σωματείων με αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, ειπώθηκε πως οι σύλλογοι θα επιβαρύνονται το κόστος καθαρισμού εν μέρει και εφόσον η χρήση των αθλητικών χωρών ξεπερνά κάποια συγκεκριμένη ώρα.. Τι και με ποιο καθεστώς θα ισχύσει; Στην ίδια συνάντηση ειπώθηκε πως με ρύθμιση, από τον Γενάρη του 2021, τα σωματεία θα καταβάλουν συμφωνηθέν τίμημα για κάθε προπονητική ώρα, που θα γίνεται χρήση των αθλητικών χώρων. Είναι πράγματι στον απώτερο προγραμματισμό σας και με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί κάτι τέτοιο;
Στο ζήτημα των Αθλητικών χώρων αναφέρθηκε και ο Μιλτιάδης Καναβός, λέγοντας: Οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να καταγράψουν Αθλητικούς χώρους και εγκαταστάσεις σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιούργησε η ΚΕΔΕ. Μάλιστα βάση αυτής της καταγραφής θα γίνεται τόσο η κατανομή των πόρων όσο και οι αναθέσεις διοργανώσεων. Εμείς ως Δήμος σε ποιο στάδιο είμαστε; Έχουμε κάνει τη σχετική καταγραφή; Ο Μ. Καναβός ζήτησε επίσης απαντήσεις για τα όσα συνέβησαν στο Μνημείο του Μπλόκου Καλογρέζας, όπου η Δημοτική Αρχή ξερίζωσε δέντρα που συμβόλιζαν τους πεσόντες χωρίς καν να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Έθεσε επίσης το θέμα των διώξεων υπαλλήλων, που γίνονται με μοναδικό γνώμονα το τι ψήφισαν στις Δημοτικές εκλογές. Κατ’ εντολή του επικεφαλής της παράταξης μάλιστα, ανέφερε και ονοματεπώνυμο εργαζόμενου, που διώκεται αδικαιολόγητα από τη Δημοτική Αρχή.
Τέλος, την «περιπέτεια» της πλατείας Ζωοδόχου Πηγής περιέγραψε ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Αναμουρλόγλου, επισημαίνοντας πως ο χώρος συμπληρώνει 2,5 μήνες ως εργοτάξιο, χωρίς πλάκες, γεγονός που έχει εξαντλήσει την υπομονή των κατοίκων και ζητώντας από τη Δημοτική Αρχή σαφές χρονοδιάγραμμα του έργου και εξήγηση για το πότε θα λήξουν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.
Γραφείο Τύπου της Παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη»