Το ζήτημα του επιδημιολογικού ενδιαφέροντος στα κρούσματα κορωνοϊού και της επικινδυνότητας που απορρέει από αυτό, έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” Παναγιώτης Μανούρης. Στην παρέμβαση του αναφέρθηκε στα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν μετά και τις δηλώσεις Χαρδαλιά, που δείχνουν ότι το κενό που άφησε η κυβέρνηση σε αυτή την τοποθέτηση αναφορικά με τη Νέα Ιωνία, δε φρόντισε να το καλύψει η Δήμαρχος με την έγκαιρη ενημέρωση, όσο κι αν προσπάθησε να πείσει πως ήρθε σε επαφή και ζήτησε διευκρινήσεις.
“Δεν τίθεται θέμα για το αν έφταιγε ή όχι η Δημοτική αρχή, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου.  Είναι σαφές πως υπάρχουν αβελτηρίες  στο χειρισμό της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, καθώς η Δημοτική Αρχή εξαντλήθηκε μόνο σε επικοινωνιακού τύπου πρακτικές. Πληροφόρηση κοινού, εγρήγορση υπηρεσιών και απολυμάνσεις έγκυρες δεν υπήρξαν. Παράλληλα, χάθηκε η ευκαιρία μεσούσης της πανδημίας να καθίσει η Δημοτική Αρχή σε ένα τραπέζι με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και να ακούσει προτάσεις σοβαρές και τεκμηριωμένες, που θα μπορούσε να υιοθετήσει και με ομοψυχία να αντιμετωπιστούν σωστά τα ζητήματα στην πόλη. Η Δήμαρχος όμως, δυστυχώς δεν μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ξεπεράσει τα συμπλέγματα της απέναντι στους επικεφαλής των παρατάξεων για να κάνει επιτέλους αυτό που συνέβη στους περισσότερους Δήμους: μία διαπαραταξιακή  συνεννόηση για το καλό της πόλης και των Δημοτών”.   
Ερωτήματα έθεσαν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης και ειδικότερα:
Ο Φώτης Τσομπάνογλου αναφέρθηκε στους πλασματικούς προϋπολογισμούς που μετέρχεται η Δημοτική Αρχή για να δείξει έργο. Στην αναφορά του ο Δημοτικός Σύμβουλος είπε ότι παρά το γεγονός ότι η πόλη βρίσκεται στο “μάτι του κυκλώνα” ως περιοχή ειδικού επιδημιολογικού ενδιαφέροντος κρουσμάτων κορωνοϊού, η Δημοτική αρχή με πρόσχημα την πανδημία και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου συνεχίζει τις παράνομες ενέργειες εξωραϊσμού κτηρίων με αφανή χρηματοδότηση και περίεργες αναθέσεις. Τελευταίο παράδειγμα, η απόφαση να αγοραστεί με απευθείας ανάθεση ένα λεωφορείο για την Δημοτική Συγκοινωνία ενώ ο διαγωνισμός και οι μελέτες για την αγορά 3 νέων λεωφορείων μένουν κλειδωμένες στο συρτάρι από τον Νοέμβρη του 2019 παρά το γεγονός ότι οι προδιαγραφές έχουν εγκριθεί ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή. Σημειώνεται ότι η αγορά των 3 νέων λεωφορείων θα γίνει μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος” χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δήμου.  

Ερώτηση για όσα συμβαίνουν εξ αιτίας της πανδημίας κατέθεσε και ο Σωτήριος Σκευοφύλαξ στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με τις χορηγίες επιχειρήσεων προς την κοινωνική υπηρεσία. Επειδή ο Δήμος ως ΝΠΔΔ, διέπεται από κανόνες διαφάνειας τέθηκε το ερώτημα αν η αποδοχή γίνεται με βάση κάποιο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης; Αν τηρείται μητρώο επιχειρήσεων και γιατί δεν έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία αποδοχής της εκάστοτε δωρεάς από το ΔΣ, όπου ταυτόχρονα θα ενημερώνεται για το ακριβές μέγεθος αυτής; Σε άλλη παρέμβασή του ο κ. Σκευοφύλαξ έθεσε το θέμα έγκρισης της μελέτης για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, συνεπεία της υπογειοποίησης στη Νέα Φιλαδέλφεια, που δεν ήρθε ποτέ προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρ’ ότι αφορά άμεσα και τη Νέα Ιωνία. Τέλος ερώτηση έθεσε επίσης για τη χορήγηση ηλεκτρονικής ταμπλέτας στους μαθητές; Παροχή που θεσμοθετήθηκε με την ΠΝΠ/13.4.2020 άρθρο 27 ως υποχρέωση από τον οικείο Δήμο μετά από σχετικό αίτημα των διευθυντών.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Χρήστος Αναμουρλόγλου έθεσε ερώτημα αναφορικά με την στάθμευση οχημάτων έξω από το Ο.Τ. 150, σημειώνοντας πως έχουν αφαιρεθεί οι κώνοι, οι οποίοι αποδεδειγμένα είχαν βοηθήσει πολύ στην ομαλή κίνηση των οχημάτων, αφού εμπόδιζαν το ανεξέλεγκτο πάρκινγκ. Το ερώτημα προς την Δημοτική Αρχή ήταν αν θα επανέλθουν άμεσα δεδομένου, ότι είναι απασχόληση μισής ώρας να επανατοποθετηθούν; Διότι η κίνηση πλέον έχει αυξηθεί και δυσχεραίνεται ιδιαίτερα από το αυθαίρετο πάρκινγκ και σε συνδυασμό με τα πολύμηνα έργα που γίνονται στην Πάρσης.

Η Δημοτική Σύμβουλος της παράταξης Αναστασία Κλάρα υπέβαλλε ερώτηση σχετικά με την κακή κατάσταση των πλατειών της Νέας Ιωνίας και ειδικότερα για την Πλατεία Υγείας που εκκρεμεί τόσον καιρό το θέμα, δεδομένου ότι στο γηπεδάκι μπάσκετ η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη. Στην αναφορά της μάλιστα έκανε λόγο για την γενικότερη καθαριότητα στην πόλη. “Γιατί μετά το κλάδεμα υπάρχουν τρεις εβδομάδες στα σημεία που έγινε ο καθαρισμός όλα τα σκουπίδια;” είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως αυτή η πρακτική δημιουργεί εστίες μόλυνσης, που ιδίως τώρα πρέπει να αποφευχθούν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την κ. Κλάρα στον πεζόδρομο και τον περιβάλλοντα χώρο των συγκροτημάτων 3ου λυκείου 4ου γυμνασίου, όπου υπάρχουν και χαλασμένα παγκάκια, που είναι επικίνδυνα για τους μαθητές.

Ερώτηση για την Αντιδήμαρχο Ψηφιακής πολιτικής κατέθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης Μίλτος Καναβός, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Θέλουμε να μας ενημερώσετε για τις προσπάθειες που κάνετε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου με στόχο να διεκπεραιώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο άμεσα και γρήγορα όλα τα αιτήματα των πολιτών, χωρίς να χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους. Δηλαδή, αν έχουν δημιουργηθεί νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές που να επιτρέπουν στους συμπολίτες μας να συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς αναμονή σε ουρές και χαμένες ώρες από την ζωή τους. Υπάρχει κάποια συνεργασία με άλλο Δήμο και ειδικότερα με Δήμο Αθηναίων για αξιοποίηση της ψηφιακής τους πλατφόρμας δωρεάν για ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών; Τελικά δημιουργείτε νέους τρόπους εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω ψηφιακής τεχνολογίας;