Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εκλογές, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη”, Παναγιώτης Μανούρης, μίλησε στην εφημερίδα  Χ-Τύπος για τα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου Ν. Ιωνίας.

  • Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εκλογές θα θέλαμε να μας κάνετε ένα συνοπτικό απολογισμό των δράσεων της παράταξης σας;

“Ρόλος μας είναι να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες των συμπολιτών μας, να μεταφέρουμε αιτήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ελέγχουμε το έργο της Δημοτικής Αρχής, χωρίς αυτό να σημαίνει πως με τη στάση μας δεν βοηθάμε σε ουσιώδη θέματα. Τονίζω ότι ψηφίζοντας “λευκό” ακόμη και σε ό,τι διαφωνούμε (π.χ. προϋπολογισμός) διευκολύνουμε ουσιαστικά τη Δημοτική αρχή, ελπίζοντας πως ίσως παράξει κάποιο έργο. Δυστυχώς, εκείνη από την πλευρά της δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται πως η διοίκηση απαιτεί ευρύτερες συνέργειες. Παρά ταύτα, εμείς ως παράταξη, συναισθανόμενοι την ευθύνη που μας ανέθεσαν οι συνδημότες μας, με την ισχυρή πλειοψηφία που πήραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάνουμε το αυτονόητο. Την περίοδο της πρόσφατης καραντίνας δημοσιοποιήσαμε έγκαιρα σειρά μέτρων που έπρεπε να ληφθούν για να θωρακιστεί η πόλη. Στα Δημοτικά Συμβούλια πιέζουμε διαρκώς για καθαριότητα, συχνές απολυμάνσεις και προστασία των ευάλωτων ομάδων. Αναδεικνύουμε συχνά ζητήματα που αφορούν άλλοτε την εικόνα του Δημόσιου χώρου της Νέας Ιωνίας (εικόνες φθοράς ή εστίες μόλυνσης σε πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, πεζοδρόμια) κι άλλοτε ζητήματα που αφορούν ομάδες συνανθρώπων μας, όπως η πρόσφατη υπόθεση με τις σχολικές καθαρίστριες που η αρμόδια αντιδήμαρχος ζήτησε να αξιολογηθούν από εκπαιδευτικούς. Αυτά όπως καταλαβαίνετε είναι απαράδεκτα πράγματα και ο δικός μας ρόλος είναι να τα στηλιτεύουμε, να τα αναδεικνύουμε και να τα ακυρώνουμε.”

  • Πώς κρίνετε το έργο της διοίκησης της κας Θωμαΐδου μέχρι στιγμής; 

“Πρωτοφανής ανεπάρκεια, μεγαλοϊδεατισμοί και πλήρης έλλειψη για μίνιμουμ συνεννόηση σε επίπεδο Δημοτικών παρατάξεων. Η Δήμαρχος συμπεριφέρεται ως “αυτοκράτειρα” κι αυτό έχει δυστυχώς αντίκτυπο στο έργο που θα μπορούσε να γίνει στην πόλη, αν φρόντιζε να εξασφαλίσει το μίνιμουμ της συνεννόησης με τις περισσότερες παρατάξεις. Είναι, ξέρετε, απορίας άξιον που η Δήμαρχος ένα ολόκληρο χρόνο δεν δοκίμασε ούτε μία φορά να επικοινωνήσει με τις άλλες παρατάξεις ή έστω να ανταλλάξει απόψεις για φλέγοντα θέματα μαζί τους. Περάσαμε το πρωτοφανές διάστημα της πανδημίας και δεν θεώρησε καν αναγκαίο να αξιοποιήσει τη διάθεση όλων μας να βοηθήσουμε την πόλη να βγει όσο το δυνατόν πιο αλώβητη. Αυτή η “φιλοσοφία της απομόνωσης” διαπνέει όλο το μέχρι σήμερα θεώρημα της Δημοτικής Αρχής: καμία συνεννόηση, καμία συνεργασία, καμία ενημέρωση. Μοιραία λοιπόν, η Δήμαρχος πασχίζει να “περάσει” έωλες πρωτοβουλίες (χωρίς εγκρίσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο) και επειδή αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί σε έργα ουσίας, περιορίζεται στο να βάφει πεζοδρόμια στα χρώματα της παράταξης της, να μπογιατίζει το Δημαρχιακό Μέγαρο ή να υψώνει λάβαρα. Όμως η αισθητική μιας πόλης στο κατώφλι της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, δεν εδράζεται σε ελαιοχρωματισμούς και ανθισμένα παρτέρια. Η Νέα Ιωνία χρειάζεται ένα άλμα ανάπτυξης που να βασιστεί σε σύγχρονη τεχνολογία και ψηφιακές δεξιότητες. Το εμπόριο για να διατηρήσει τις αγορές του χρειάζεται τη συνδρομή των Δήμων και η Νέα Ιωνία είναι κατά βάση εμπορική περιοχή. Ο μοχλός της τοπικής οικονομίας χρειάζεται στήριξη και αυτό το έχουν αντιληφθεί έγκαιρα άλλοι Δήμοι της Αττικής, που γίνονται ελκυστικοί στις εμπορικές δράσεις. Η πανδημία θέτει νέα δεδομένα στις ζωές όλων μας και ο ρόλος των Δήμων πρέπει να είναι ενεργός για να προστατευθεί η υγεία, η ζωή και οι δράσεις μας. Καινοτομία, ψηφιακές δεξιότητες, διαδικτυακή αλληλεπίδραση πολίτη και Υπηρεσιών, παραμένουν έννοιες με χαμηλή αναγνωρισιμότητα για τη Δημοτική Αρχή. Κι αυτό δεν είναι καθόλου άσχετο με την ποιότητα της ζωής του καθενός μας.”

  • Έχετε ασκήσει δριμύτατη κριτική στη δημοτική αρχή για τις αποφάσεις που έχει πάρει όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται στη διοίκηση. Ποια είναι τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα στην Ν. Ιωνία;

“Η πανδημία δεν είναι μία υπόθεση που έχει λήξει. Δυστυχώς η Νέα Ιωνία κατήγαγε μία δυσάρεστη πρωτιά: είναι στους 7 Δήμους της χώρας που κρίθηκαν ως ειδικού επιδημιολογικού ενδιαφέροντος. Ως Γενικός Γραμματέας του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής γνωρίζω καλά τα πρωτόκολλα απολύμανσης και υγιεινής που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα. Ακριβώς επειδή πρόκειται για τη ζωή και την υγεία των συμπολιτών μας, αξιολογώ ως καίρια προτεραιότητα να θωρακιστεί σωστά ο Δημόσιος χώρος στη Νέα Ιωνία και να προστατευθούν και οι ίδιοι οι άνθρωποι που υπηρετούν την καθαριότητα και τις απολυμάνσεις. Χρειάζεται σοβαρότητα, αίσθημα ευθύνης και κυρίως σωστή εκπαίδευση και διαρκείς παρεμβάσεις για να κρατήσουμε την πόλη καθαρή και ασφαλή. Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του Δήμου παραμένει το σπουδαίο ζητούμενο και αν συνεχίσει η Δημοτική Αρχή να χάνει πολύτιμο χρόνο, η πόλη θα μείνει ουραγός και σαστισμένος παρατηρητής όσων συμβαίνουν γύρω μας.”

  • Το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου καλοκαιριού δημιούργησε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων. Που οφείλεται το γεγονός πως δεν έχει επιτευχθεί αυτή τόσο με την δημοτική αρχή όσο και με τις υπόλοιπες παρατάξεις;  

“Είναι προφανές πως οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν προήλθαν από τις ίδιες κοινωνικές ή πολιτικές δεξαμενές. Σε ό,τι μας αφορά είμαστε μία παράταξη πολυσυλλεκτική με ανθρώπους που τους ενώνει η κοινή τους έγνοια για τη Νέα Ιωνία. Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε πως η πόλη εκτίμησε τη στάση μας και μας έδωσε την πλειοψηφία των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τα παράδοξα του Κλεισθένη όμως επιτρέπουν στη Δημοτική Αρχή να διοικεί ακόμη και με ισχνές δυνάμεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης -όπως σας είπα ήδη- η Δήμαρχος δεν επιδιώκει συνεργασίες. Είναι επιλογή της να διοικεί μονοδιάστατα και να απαξιώνει ακόμη και το ρόλο μας στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με τη στάση της και με τον τρόπο που η ίδια και η ομάδα της αρνείται να δώσει απαντήσεις ουσίας στα θέματα που βάζουμε.”

  • Θα θέλαμε να μας αναφέρετε τις βασικές προτεραιότητες της παράταξης σας το επόμενο διάστημα.

“Η πανδημία αλλάζει την ατζέντα όλων μας. Η ασφάλεια των δημοτών μας είναι η πρώτη προτεραιότητα πλέον και όλοι οι Δήμοι οργανώνονται και προσπαθούν να θωρακίσουν την υγεία των ανθρώπων στους χώρους ευθύνης τους. Θα πιέσουμε για συχνές απολυμάνσεις, σύγχρονα μέσα προστασίας των υπαλλήλων, σωστή εφαρμογή στα πρωτόκολλα απολύμανσης και αποφυγή συνωστισμού, όπου αυτό θα μπορούσε να είναι επιβαρυντικό για τη δημόσια υγεία. Αυτό δεν σημαίνει πως η ζωή στην πόλη σταματάει. Αντίθετα. Όταν είσαι σε θέση ως Δήμος να εγγυηθείς τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, γίνεσαι περαιτέρω ελκυστικός και για το εμπόριο και για την ψυχαγωγία αλλά και για την καθημερινή διαβίωση. Η Νέα Ιωνία αν θέλει να ξεπεράσει την υγειονομική κρίση πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος στην θωράκιση του δημόσιου χώρου. Σχολεία, παιδικές χαρές, πάρκα, πλατείες και λαϊκές αγορές πρέπει να λειτουργούν με ασφαλή τρόπο και σωστή επιδημιολογική επιτήρηση. Και ο Δήμος έχει ευθύνη γι’ αυτό. Ως παράταξη λοιπόν, δεν θα ησυχάσουμε αν μέχρι το Φθινόπωρο δεν υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα για την περιφρούρηση της υγείας όλων μας. Κι αν η Δήμαρχος δεν μπορεί να εκπονήσει ένα ικανοποιητικό σχέδιο για να προστατεύσει την πόλη, θα αναλάβουμε πάλι πρωτοβουλία να το καταθέσουμε εμείς. Η παράταξη μας, η “Δημιουργία Αλληλεγγύη”, προτάσσει αυτό ακριβώς που πρεσβεύει το όνομα της, την αξία να δημιουργείς και να στέκεσαι αλληλέγγυος. Και κυρίως να φέρνεις αποτελέσματα.”

  • Τέλος, ένα γενικότερο σχόλιο για τους πολιτικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στη Ν. Ιωνία. 

“Χαίρομαι που ζούμε σε Δημοκρατικό καθεστώς και απολαμβάνουμε τις ελευθερίες του. Λυπάμαι που οι εκλογές θα γίνουν σε 3 χρόνια από σήμερα. Χαίρομαι γιατί οι πολίτες μας έδωσαν μία ισχυρή πλειοψηφία στο Δήμο, τιμώντας μας με ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την επόμενη παράταξη. Λυπάμαι γιατί οι ανίερες συμμαχίες προ των εκλογών, έφεραν ως Δημοτική Αρχή στη Νέα Ιωνία αυτό το συνονθύλευμα μειωμένων και άνευρων δυνάμεων. Χαίρομαι για το ολοένα αυξανόμενο επίπεδο της ποιότητας των στελεχών της παράταξής μας και για το γεγονός ότι οι Επιτροπές μας, εργάζονται πάνω στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάπτυξης που καταθέσαμε το 2019 σε ένα ongoing (διαρκώς εξελισσόμενο) επαναπροσδιορισμό για τις επόμενες εκλογές. Λυπάμαι για το επίπεδο της βρωμιάς, της σπίλωσης και της δολοφονίας πολιτικών χαρακτήρων που επιχειρήθηκε πριν τις εκλογές από αισχρούς συκοφάντες, που σύντομα θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Χαίρομαι τέλος, γιατί σε ότι μας αφορά, οι δυσκολίες μας ατσαλώνουν, μας διδάσκουν και μας κάνουν καλύτερους. Και χαίρομαι γιατί η Νέα Ιωνία αξίζει πραγματικά τους καλύτερους και τα καλύτερα!”