Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης.
Μιλώντας για τον ένα χρόνο θητείας, που συμπλήρωσε η Δημοτική Αρχή της Δέσποινας Θωμαΐδου, στηλίτευσε το πρωτοφανές έλλειμμα δημοκρατικής αντίληψης που επιδεικνύει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, την άρνηση της να εφαρμόσει αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, τις κωλυσιεργίες σε θέματα άμεσης προτεραιότητας, όπως η θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και τη δραματική έλλειψη σχεδίου ανάπτυξης για τη Νέα Ιωνία.

Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις στην πόλη, είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” που συντελούν σε προσπάθεια απαξίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου από τη Δήμαρχο, με μονομερείς αποφάσεις και …Βυζαντινισμούς. Καταγγείλαμε πρόσφατα, συγκροτώντας ένα μέτωπο 3 παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δήμο πως η νέα συνθήκη των τηλεδιασκέψεων λόγω πανδημίας έχει “εργαλειοποιηθεί” από τη Δημοτική Αρχή, που βρίσκει αφορμή να «κρύβεται πίσω από κλειστές κάμερες» και να αφήνει αναπάντητα όλα τα κρίσιμα θέματα. Για ένα ολόκληρο χρόνο η παρούσα Δημοτική Αρχή υπεκφεύγει και αποφεύγει τόσο τα προβλήματα της καθημερινότητας όσο και τις προτάσεις μας. Η Νέα Ιωνία δυστυχώς όχι μόνο ανάπτυξη δεν βλέπει επί των ημερών της κυρίας Θωμαΐδου αλλά –την ώρα που άλλοι Δήμοι συνεχίζουν τα έργα ανάπτυξης και υποδομών- εδώ χάνουμε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη.


Να θυμίσω πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για την πόλη: Την προκαλώ να μου πει δημοσίως έστω και ένα έργο της. Συνοψίζοντας τα πεπραγμένα της Δημάρχου, ο Παναγιώτης Μανούρης ανέφερε πως “κατάφερε” σε ένα χρόνο θητείας  τα εξής:

  1. Να διαχειριστεί με προχειρότητα και επιπολαιότητα την προσχολική εκπαίδευση, αναστατώνοντας Δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς Σταθμούς και στοιβάζοντας παιδιά σε ακατάλληλους χώρους.
  2. Να μείνει παθητικός θεατής των ανακοινώσεων ότι η πόλη θεωρήθηκε “Δήμος Ειδικού επιδημιολογικού Ενδιαφέροντος” στην αρχή της πανδημίας και να μην θωρακίσει έγκαιρα τη δημόσια υγεία και τον κοινόχρηστο χώρο
  3. Να αποφεύγει τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που ζουν το δικό τους Γολγοθά στα σχολεία της Νέας Ιωνίας, που ξεκίνησαν να λειτουργούν με πλημμελή καθαριότητα (οι καθαρίστριες κυριολεκτικά προσλήφθηκαν την παραμονή της έναρξης και δεν επαρκούν καν) και να μην ενημερώνει το ΔΣ για τα κρούσματα και τα μέτρα θωράκισης της υγείας των παιδιών.
  4. Να κωλυσιεργεί άσκοπα με τις συνεδριάσεις της Διαπαραταξιακής Επιτροπής που θα προωθούσαν ανακουφιστικά μέτρα για τους επιχειρηματίες που επλήγησαν από την καραντίνα.
  5. Να ματαιώνει παιδικές κατασκηνώσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως οι Ιωνικές Μέρες, ανίκανη να πάρει μέτρα για τη λειτουργία τους, την ώρα που οι περισσότεροι Δήμοι προσαρμόστηκαν στις νέες υγειονομικές συνθήκες.
  6. Να προωθεί κοντέινερς για τη διδασκαλία των παιδιών προσχολικής ηλικίας, ενώ διεθνώς έχει αποδειχθεί πως αυτό είναι οπισθοδρόμηση για τις συνθήκες εκπαίδευσης.
  7. Να καπηλεύεται απροκάλυπτα τα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια ή τα Υπουργεία στη Νέα Ιωνία, ελλείψει δικού της σχεδιασμού.
  8. Να προμηθεύεται την πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα για την αναβάθμιση της επικοινωνίας Δήμου- δημότη (που σημειωτέον προεκλογικά η παράταξη “Δημιουργία Αλληλεγγύη” υπέδειξε) και να αδυνατεί ουσιαστικά να την λειτουργήσει.
  9. Να ξεριζώνει κυπαρίσσια στο Μνημείο του Μπλόκου της Καλογρέζας, χωρίς συναίσθηση του συμβολισμού τους για τους πεσόντες και τις οικογένειές τους και χωρίς καν να ενημερώσει το ΔΣ  για την υποτιθέμενη ανάπλαση ενός τόσο βαρύτιμου και ιστορικού για την πόλη χώρου.
  10. Να προσπαθεί να διαλύσει τον ΟΠΑΝ με μοναδικό αιτιολογικό ότι οι υπάλληλοι είναι προτιμότερο να απορροφηθούν από το Δήμο, χωρίς καν να σκέφτεται την υποβάθμιση του ΝΠΔΔ και του ρόλου που έχει κληθεί να επιτελέσει.
  11. Να στέλνει μέσω της αντιδημάρχου Παιδείας επιστολές στους Διευθυντές των Σχολείων και να τους ζητά να αξιολογήσουν τις σχολικές καθαρίστριες, λες και ήταν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.
  12. Να αγνοεί παντελώς την εικόνα της εγκατάλειψης που εμφανίζει η πόλη σε απλά θέματα της καθημερινότητας, όπως η καθαριότητα στις πλατείες και τους δρόμους, τα χαλασμένα πεζοδρόμια και τα σπασμένα παγκάκια ή τα ετοιμόρροπα κτίσματα που καταρρέουν στα κεφάλια μας.
  13. Να υψώνει λάβαρα, σημαίες και γκράφιτι στο Δημοτικό Μέγαρο, κινήσεις που καταψήφισε το ΔΣ κι εκείνη σχεδόν δικτατορικά αρνείται να λογοδοτήσει και να συμμορφωθεί άμεσα.
  14. Να βάφει σκάλες και κράσπεδα δρόμων σε χρώματα αψυχολόγητα, που μόνο την επικινδυνότητα για οδηγούς και πεζούς επιτείνουν.
  15. Να διώκει υπαλλήλους με μόνο κριτήριο το αν την ψήφισαν ή όχι στις εκλογές.
  16. Να αποφεύγει συστηματικά τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και μόνο προσχηματικά να τους καλεί κατόπιν εορτής για δήθεν ενημέρωση.
  17. Να κρύβεται από την κάμερα της τηλεδιάσκεψης και να διαβάζει έτοιμες απαντήσεις που αποφεύγουν την ουσία των θεμάτων που τίθενται στα Δημοτικά Συμβούλια.
  18. Να κυκλοφορεί φυλλάδια με την υπογραφή του Δήμου,(στην πίτα της παράταξής της πέρυσι) που εξυπηρετούν μικροπολιτικά συμφέροντα της και να λέει πως τα πλήρωσε μόνη της.
  19. Να απουσιάζει καθημερινά από το Δήμο τις ώρες που οι Υπηρεσίες λειτουργούν και να εμφανίζεται μόνο μετά το μεσημέρι στο γραφείο της για να κάνει …δημόσιες σχέσεις και να μοιράσει χαμόγελα.
  20. Και το κυριότερο: Ένα ολόκληρο χρόνο η Δήμαρχος έχει αποδείξει πως όχι μόνο δεν έχει όραμα και σχέδιο για ανάπτυξη της Νέας Ιωνίας αλλά δυστυχώς με την απραξία και την αβελτηρία της έχει καταφέρει να γυρίσει την πόλη πίσω και να ανοίξει την ψαλίδα μας με τους γειτονικούς Δήμους, που προοδεύουν και προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο της Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων διευκρίνισε πως τόσο ο ίδιος όσο και οι 14 σύμβουλοι που τον πλαισιώνουν, δεν σκοπεύουν να διευκολύνουν τη Δημοτική Αρχή και θα συνεχίσουν τις μάχες με ερωτήσεις και καταγγελίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην κοινωνία και στα Μέσα Ενημέρωσης. «Η πόλη μας, είπε χαρακτηριστικά, αξίζει καλύτερη τύχη και δεν θα μείνουμε άπρακτοι όσο υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής όλων μας με την έλλειψη στρατηγικής της παρούσας Δημοτικής Αρχής».
Τέλος, χαριτολογώντας, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους στίχους που απαγγέλει συχνά η Δήμαρχος, είπε: Τώρα που άρχισε να διαβάζει ποίηση θα της πρότεινα Οδυσσέα Ελύτη. Ο νομπελίστας μας έχει εξαιρετικούς στίχους και νοήματα που θα την ωφελήσουν. Όπως το ποίημα με τίτλο “Ο Γλάρος” που λέει:
 “Χίλιοι δυο παραφυλάνε σε κοιτάν και δεν μιλάνε.
Είσαι σήμερα μονάρχης κι ίσαμε αύριο δεν υπάρχεις”