ΠΡΟΣ : Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

κ.Κων/νο Κουλούρη

Κοιν.

Δήμαρχο  κα Δέσποινα Θωμαϊδου

κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους

 

ΘΕΜΑ : Συζήτηση και ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων σχετικά με τη λειτουργία των  δημοτικών Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) του Δήμου μας

 

Δεν είναι μόνο η κατασκήνωση του Δήμου που δεν λειτούργησε για δύο χρόνια και οι εγκαταστάσεις της εγκαταλείφθηκαν έρμαιο του καιρού και των βανδάλων, και που όπως δείχνουν τα πράγματα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις να ανοίξει ούτε και φέτος. Ανεπάρκεια και κακοδιαχείριση βλέπουμε και  στα Κ.Α.Π.Η. του Δήμου μας που δεν έτυχαν καλύτερης αντιμετώπισης από την Δημοτική Αρχή. Παραμένουν κλειστά δύο χρόνια τώρα ενώ τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας έχουν χαλαρώσει και δεν εμποδίζεται η λειτουργία τους, όπως άλλωστε συμβαίνει στους υπόλοιπους Δήμους της χώρας.

Προκειμένου να ανοίξουν ξανά τα Κ.Α.Π.Η. δεν χρειάζεται να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας από όσα ισχύουν γενικότερα  και προβλέπονται στην υπ’αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 30819 (ΦΕΚ Β’ 2676/31-05-2022) : Λειτουργία δημοτικών Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.) .

Σκοπός των Κ.Α.Π.Η. είναι να παραμείνει το ηλικιωμένο άτομο υγιές, αυτόνομο, ισότιμο και ενεργό μέλος της κοινότητας για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ειδικά με τις υπάρχουσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα μας εξαιτίας και της πανδημίας. Αυτός ο σκοπός επιτυγχάνεται με την ενεργοποίηση του ίδιου του ατόμου μέσω των ποικίλων ομάδων που λειτουργούν στα Κ.Α.Π.Η. Τα Κέντρα αυτά  έπρεπε να λειτουργούν κανονικά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα που ήδη έχουν χαλαρώσει . Η Δημοτική Αρχή φέρνει ακέραιη την ευθύνη για την μη λειτουργία τους και δεν χωρούν προφάσεις και δικαιολογίες .

Είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να κρατά κλειστά αυτά τα δημοτικά Κέντρα την ώρα που η καθημερινότητά μας έχει επανέλθει σε ρυθμούς  κανονικότητας . Είναι απαράδεκτο οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της Ιωνίας  να στερούνται όλων των παροχών και ωφελειών των Κέντρων αυτών για λόγους που μόνον η Δήμαρχος γνωρίζει. Κατασκήνωση – Κοινωνικό Παντοπωλείο – Κ.Α.Π.Η. οι δομές με κέντρο τον Άνθρωπο, που ενώ υπάρχουν για το καλό των κατοίκων και θα έπρεπε να λειτουργούν προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, στην Ιωνία δεν υφίστανται παρά μόνο στα υπηρεσιακά έγγραφα.

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής, δεν σας φταίει η πανδημία ούτε η έλλειψη προσωπικού. Και σε άλλους Δήμους οι ίδιες συνθήκες επικρατούν όμως δεν υπάρχει εγκατάλειψη, όπως συμβαίνει στον δικό μας. Αντί να συνδράμετε και να φροντίζετε τους αδύναμους και ευάλωτους ως οφείλετε, με τα σοβαρά προβλήματα που βιώνουν, τους γυρνάτε την πλάτη.

Όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας και εσείς ως Δημοτική Αρχή κρίνεστε από τα έργα των ημερών σας . Είναι πλέον ολοφάνερο, από την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μας και όλοι βλέπουμε και βιώνουμε στις γειτονιές και στις συνοικίες μας, ότι πολιτική επιλογή της Δημάρχου είναι να απαξιώσει τις δομές που υπάρχουν και το έργο που παρέχουν. Πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής είναι να διαλύσει και να απογυμνώσει τις υπηρεσίες του Δήμου.

Ζητούμε από την κυρία Δήμαρχο να μας ενημερώσει : 

α) Τι συμβαίνει και δεν ανοίγουν τα Κ.Α.Π.Η.;

β) Οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε αυτά που υπηρετούν σήμερα ;

γ) Γιατί δεν δέχονται τα μέλη ;

δ) Γιατί δεν διοργανώνονται οι δράσεις τους;

ε) Πάλι δεν θα γίνουν τα θαλάσσια μπάνια των μελών;

«Δημιουργία Αλληλεγγύη»

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Μανούρης Παναγιώτης, Καναβός Μιλτιάδης, Τσομπάνογλου Φώτιος, Λάμπρου Χαράλαμπος, Λαζαρίδης Ιωάννης, Κλάρα Αναστασία, Παπαμαργαρίτης Ευθύμιος, Σκευοφύλαξ Σωτήριος, Αναμουρλόγλου Χρήστος, Τσιακαλάκης Γεώργιος, Αγγελακοπούλου Αναστασία, Στέφας Γεώργιος, Ναϊσίδου Σοφία, Κουλουριώτη Μαρία Ελισάβετ.

 

 

Tags: