Ο Παναγιώτης Μανούρης επικεφαλής της “Δημιουργία Αλληλεγγύη” στην Νέα Ιωνία μιλάει στην aftodioikisinews

  • Κύριε Μανούρη φαντάζομαι ότι έχετε  κάνει  απολογισμό για την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Πως θα παρουσιάζατε συνοπτικά  την σημερινή  εικόνα της πόλης σας, αλλά και την εικόνα της δικής σας  παράταξης;  Έχουν γίνει ανακατατάξεις στο τοπικό πολιτικό σκηνικό;

“Σχετικά με τα συμπεράσματα της απρόσμενης ήττας στις εκλογές του 2019, προφανώς και έχουμε μιλήσει  μέσα κιόλας στο πρώτο εξάμηνο μετά τις εκλογές  χρησιμοποιώντας όλα τα στοιχεία, επιστημονικά τεκμηριωμένα, με μετρήσεις στις γειτονιές της πόλης.

Προφανώς οργανωτικού τύπου ζητήματα στον δεύτερο γύρω, μας στοίχησαν την δυνατότητα να κερδίσουμε τις εκλογές, όπως και το γεγονός ότι υπήρξε  σύμπραξη πολιτικών παρατάξεων, πράγμα το οποίο δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει σε παρόμοιες περιπτώσεις. 

Μπορείς όμως να προβλέψεις το να πάνε τουλάχιστον  οι δικοί σου ψηφοφόροι να ψηφίσουν. Εμείς δεν είχαμε ισχυρό οργανωτικό και έτσι αυτό   δεν έγινε σε μεγάλο βαθμό. Έτσι ήρθε η ήττα παρ’ όλο που είχαμε δεκαπέντε μονάδες διαφορά από την δεύτερη Παράταξη και σημερινή Δημοτική αρχή.

Όσον αφορά το σε τι κατάσταση βρίσκεται η πόλη σήμερα. Η πόλη βρίσκεται, όχι σε απλή στασιμότητα, αλλά σε καθαρή   οπισθοδρόμηση, πρώτα από όλα σε θέματα δημοκρατίας, στην λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η Δήμαρχος αντιμετωπίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, ως να μην υπάρχει, όχι απλά εκμεταλλευόμενη τον νόμο Θεοδωρικάκου, αλλά ουσιαστικά παραγνωρίζοντας την οποιαδήποτε δυνατότητα ενημέρωσης ή συζήτησης με τους συναδέλφους της Δημοτικούς Συμβούλους, αλλά και τους επικεφαλής των παρατάξεων. Αυτό βέβαια αφορά λιγότερο τους πολίτες. Εν τέλει περισσότερο τους αφορά το γεγονός με την  οπισθοδρόμηση σε βασικά προβλήματα, δηλαδή προβλήματα που αφορούν την καθαριότητα, προβλήματα που αφορούν την ανακύκλωση, προβλήματα που αφορούν στα χείριστα πεζοδρόμια και στην απουσία προσβασιμότητας στους εγκαταλελειμμένους κοινόχρηστους χώρους, στις πλατείες μας και στις παιδικές χαρές που στην πλειονότητα τους είναι ανύπαρκτες. Φυσικά ό,τι αφορά στον αθλητισμό, γηπεδάκια μπάσκετ, βόλεϋ χάντμπολ, ποδοσφαίρου σάλας και στις υπόλοιπες υποδομές δεν υπάρχει κανένα σχέδιο γι’ αυτές. Παρεμβάσεις γίνονται  μετά από ισχυρές πιέσεις εντελώς αποσπασματικές. Η πόλη διεκδικεί εκ των υστέρων τα αυτονόητα, δηλαδή μπαίνει σε κάποια προγράμματα, όπως το «Αντώνης Τρίτσης», «Πράσινο Ταμείο» ή εν πάση περιπτώσει προσπαθεί να μπει, αλλά προς το παρόν αποτέλεσμα δεν υφίσταται.  

Η Δημοτική Παράταξη μας έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη και απαρτίζεται από δυνάμεις όλου του Δημοκρατικού τόξου. Αυτό το έδειξαν οι εκλογές και τα αποτελέσματα ενώ με την στάση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο το αποδεικνύουμε καθημερινά. Για εμάς δεν υπάρχει ούτε ταύτιση με την κυβέρνηση, ούτε ταύτιση με κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπάρχει το καλό της πόλης. Από εκεί και πέρα υπάρχουν φορές που θα ψηφίζουμε ή θα καταψηφίζουμε προσπάθειες της όποιας  κυβέρνησης που θεωρούμε ότι είναι προς την κατεύθυνση της διοικητικής αποκέντρωσης και της αυτοδιοίκησης, ως θετικές, αλλά μπορεί και να καταψηφίζουμε προτάσεις οι οποίες δεν βοηθούν το κλίμα που εμείς επιζητούμε δηλαδή την πραγματική αυτοδιοίκηση στην, Ελλάδα. 

Η παράταξή μας είναι σφυρηλατημένη μέσα από διαδικασίες δημοκρατικές. Αποτελεί μια πολύ δυνατή πλειοψηφία στην πόλη, που είναι κοινωνική πλειοψηφία και αυτό ευελπιστούμε ότι θα πάρει μία ακόμη πιο καθαρή μορφή, μακριά από κόμματα , τα οποία και σεβόμαστε αλλά μέχρι εκεί. Ελεύθερες οι  τοποθετήσεις συναδέλφων  και μακριά από μας οι αγκυλώσεις. Τα μέλη μας μπορούν να έχουν οποιαδήποτε επιλογή στο θέμα βουλευτικών επιλογών και μιλώ για τα κόμματα του Δημοκρατικού Τόξου, αλλά στα θέματα τα αυτοδιοικητικά γνώμονας για την οποιαδήποτε επιλογή είναι το επιχειρησιακό σχέδιο που έχουμε για την πόλη και αφορά καθαρά στο αυτοδιοικητικό μας προφίλ.”

  • Με τα μεγάλα έργα που έχουμε ακούσει στο παρελθόν ότι έχουν δημοπρατηθεί  και έχετε καταγγείλει επανειλημμένως ότι έχουν σταματήσει τι συμβαίνει; Ποιος είναι ο λόγος που η Δημοτική Αρχή σταματάει μεγάλα έργα, τι ακριβώς συμβαίνει;

“Τρία μεγάλα έργα που είχε διασφαλίσει η προηγούμενη διοίκηση από την περιφέρεια ήταν δύο έργα πχ. τα αντιπλημμυρικά και το τρίτο  το υπόγειο γκαράζ το οποίο έχει δημοπρατηθεί, αλλά η Δήμαρχος προφανώς με δική της ευθύνη και το έχουμε πει και σε παλαιότερη συνέντευξη μας, έχει σταματήσει και έχει αλλάξει τις μελέτες με αποτέλεσμα να έχει παραγγείλει μια νέα στατική μελέτη και σε αυτή την νέα στατική μελέτη να προβλέπεται ανωδομή ώστε από πάνω να χτίσει Δημαρχείο. Άρα παγώνει το γκαράζ προκειμένου να ικανοποιήσει την ματαιοδοξία της, γιατί όπως ξέρουμε Δημαρχείο δεν χρειάζεται η Νέα Ιωνία. Οι προτεραιότητες είναι άλλες και αφορούν τον πολίτη, μια και οι υπηρεσίες πλέον θα δίνονται με διαφορετικό ρόπο και όχι μέσα σε μέγαρα που κάποιοι Δήμαρχοι επιδιώκουν να στεγάσουν την ματαιοδοξία τους.΄Οσον αφορά στο θέμα των υπόλοιπων έργων, το έργο της Αντιπλημμυρικής προστασίας του Περισσού δεν έχει καν ξεκινήσει ενώ  και η πεζογέφυρα της Αλέκου Παναγούλη έχει σταματήσει και αυτή. Είναι και πολλά άλλα που θα μπορούσαμε να πούμε, τα οποία βρίσκονται σε  στασιμότητα. Η Δημοτική Αρχή ασχολείται με ζητήματα τα οποία δεν αφορούν την πόλη, με μερεμέτια και μάλιστα σε μια εποχή που έπρεπε η πόλη να κάνει μια κούρσα, θα λέγαμε, προκειμένου να προλάβει τους Δήμους που έχουν καταφέρει πολλά περισσότερα πράγματα.” 

  • Κύριε Μανούρη σήμερα στην Νέα Ιωνία πιστεύετε ότι τα βασικά έργα τα οποία θα ξεκινούσατε εσείς, είναι έργα που αφορούν την καθημερινότητα η τις υποδομές; Τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο θα προτάσσατε αν γίνετε Δημοτική Αρχή;

“Δυστυχώς ξαναμπαίνουν στο προσκήνιο βασικά θέματα τα οποία θα είχαν επιλυθεί αν εμείς ήμασταν Δημοτική Αρχή. Δηλαδή μπαίνει στο προσκήνιο το κομμάτι της καθαριότητας, της ανακύκλωσης, τα μη προσβάσιμα στους απλούς δημότες αλλά και στα άτομα με ειδικές ανάγκες πεζοδρόμια της πόλης, τα θέματα του parking, στα οποία έχουμε καθαρές προτάσεις για το κέντρο της πόλης αλλά και για τις συνοικίες. Ζητήματα που αφορούν τις παιδικές χαρές και τους κοινόχρηστους χώρους, τις πλατείες της πόλης μας, δηλαδή την καθημερινότητα του πολίτη και την βελτίωσή της. Ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν λυθεί από την προηγούμενη τετραετία μπαίνουν πάλι στο προσκήνιο και είναι βασικά, πολύ βασικά ζητήματα. Από εκεί και πέρα ταυτόχρονα υπάρχουν ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και μέριμνας, ζητήματα που αφορούν την λειτουργία του Κέντρου Βρεφονηπιακής Αγωγής, ζητήματα που αφορούν τον αθλητισμό της πόλης μας, τον οποίο πρέπει να φροντίσουμε με ιδιαίτερη μνεία σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και προσπάθειας σοβαρής παρέμβασης του Δήμου, όπου εκείνος μπορεί να παρέμβει για να βοηθήσει τα Σωματεία της πόλης και όχι με παρεμβατική τακτική ποδηγέτησης των Συλλόγων. Εμείς σεβόμαστε τους αθλητικούς συλλόγους και στο πολιτισμό φυσικά επιζητούμε  την παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος το οποίο θα  εξάγεται από την πόλη μας και όχι πολιτιστικού προϊόντος το οποίο εισάγεται και μάλιστα φθηνού. Η συνεργασία με τους πολλούς και δραστήριους Πολιτιστικού Συλλόγους της Ιωνίας μας θα το διασφάλιζε. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο master plan και στο πολιτισμό και στο αθλητισμό, ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε ως Δήμος όπως οφείλουμε τους συμπολίτες μας, τις ομάδες και τους παράγοντες των ομάδων και των Συλλόγων. Είναι λογικό ότι αυτά όλα  μπορούν τρέξουν παράλληλα, μαζί με ένα έργο συντηρήσεων που θα δημοπρατηθεί από την πρώτη στιγμή για να έχουμε σε όλη την διάρκεια της πενταετίας, συντήρηση άμεση και επικοινωνία με τον πολίτη και τα προβλήματά του και φυσικά τα έργα των υποδομών που θα τρέξουν με μεγάλες ταχύτητες και με την Περιφέρεια και με τα ΕΣΠΑ, έργα τα οποία η σημερινή Δημοτική Αρχή τα πάγωσε για λόγους που ακόμη δεν μας εξηγεί σκοπίμως.”

  • Για τα στελέχη στην επόμενη αναμέτρηση έχετε ήδη κατασταλάξει στον αριθμό τους και θα λέγατε ότι ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και στις ανάγκες των κατοίκων της πόλης με βάση τις δυνατότητες τους ;

“Είναι πολύ νωρίς για να ολοκληρώσω ένα ψηφοδέλτιο. Με βάσει τον νόμο ο μέγιστος αριθμός που θα καλύψουμε εμείς είναι κοντά στις ογδόντα θέσεις. Αλλά είμαστε μια παράταξη που συνήθως στο τέλος αποκλείουμε υποψηφιότητες ακόμη και σοβαρών ανθρώπων – συνδημοτών μας. Υπάρχει τεράστια προσφορά από τους συμπολίτες μας για τα ψηφοδέλτια. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε να έχουμε ίσως το καλύτερο ψηφοδέλτιο, χωρίς να υποτιμώ άλλους συναδέλφους και άλλα ψηφοδέλτια και νομίζω ότι από και πέρα οι πολίτες θα κάνουν την επιλογή τους δίνοντάς μας πιστεύω και ελπίζω την ευκαιρία να διοικήσουμε την πόλη και να δώσουμε αυτό το κάτι διαφορετικό που τόσα χρόνια χρειάζεται η πόλη μας. Το βασικότερο όμως από όλα είναι να επιστρέψει η πόλη σε συνθήκες δημοκρατίας και ομαλότητας όπως άλλωστε έχουν μπει και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, επικεφαλής παρατάξεων καθ’ όλη την διάρκεια της τριετίας που πέρασε. Θα ξαναφέρουμε στο επίπεδο που πρέπει την δημοκρατική λειτουργία του Σώματος , με συνεργασία και σοβαρότητα. Θα αποδώσουμε την τιμή στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Δεν είμαστε εχθροί αλλά πολιτικοί αντίπαλοι και πολλές φορές μπορούμε κάτω από μια προγραμματική σύγκλιση να συνυπάρξουμε με ανθρώπους που έχουν κατέβει σε διαφορετικά ψηφοδέλτια.”

  • Πιστεύετε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα έχει λύσει κάποια προβλήματα που την ταλάνιζαν στο παρελθόν ή βρισκόμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο ;

“Μπαίνουν πάρα πολλά ζητήματα στην ατζέντα, όπως το περιβάλλον, όπως η ενέργεια, τα θέματα της ακρίβειας, οι παρακρατηθέντες φόροι οι οποίοι δεν αποδίδονται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ζητήματα κάποια από αυτά διαχρονικά κάποια καινούργια.

Το ζητούμενο για την τοπική αυτοδιοίκηση είναι η ουσιαστική θεσμική της αποκέντρωση και παράλληλα με τον έλεγχο και  η άποψή μας είναι ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ορθώς ασκούσε τον προληπτικό έλεγχο. Αλλά από εκεί και πέρα η υπερβολικά μεγάλη και δαιδαλώδης λειτουργία του του κράτους σε επίπεδο ελέγχου (της τοπικής αυτοδιοίκησης) καταντάει τελικά να ελέγχει το κράτος  ακόμη και τις πολιτικές αποφάσεις. 

Θεωρούμε υπερβολική την παρουσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και θεωρούμε ότι μία ανεξάρτητη αρχή η οποία θα είχε την δυνατότητα να ελέγξει την Αυτοδιοίκηση, τόσο οικονομικά, όσο και σε επίπεδο θεσμικής λειτουργίας, είναι ευέλικτη και γρήγορη μπορεί να  είναι η μόνη ασφαλιστική δικλείδα του κράτους απέναντι στην Αυτοδιοίκηση. Από εκεί και πέρα η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι Αυτοδιοίκηση.

Πρέπει να αποδοθούν οι παρακρατηθέντες φόροι, να αποδοθεί η αυτονομία που χρειάζονται οι Δήμοι  και φυσικά να επιμορφωθούν τα στελέχη και να υπάρξουν επιχειρησιακά προγράμματα με βάση τα οποία θα κρίνονται και οι παρατάξεις πριν και μετά τις εκλογές, εφαρμόζοντας ή μην εφαρμόζοντας τα συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια. Όλοι κρινόμαστε.” 

Tags: