Την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από πλευράς Δημοτικής Αρχής το πρόγραμμα “Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου”, που θα μπορούσε να αποτελέσει εργαλείο αναβάθμισης του εμπορικού ιστού της Νέας Ιωνίας, επισήμανε με παρέμβασή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτης Μανούρης.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της παράταξης “Δημιουργία Αλληλεγγύη” τόνισε πως ένας από τους πλέον εμπορικούς Δήμους της Αττικής, όπως είναι η Νέα Ιωνία, θα έπρεπε ήδη να έχει αξιοποιήσει στο έπακρο κάθε εργαλειοθήκη ψηφιακού εκσυγχρονισμού που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για να δώσει συγκριτικά πλεονεκτήματα στους εμπόρους και στους καταναλωτές.

Εν τούτοις, η υπάρχουσα Δημοτική Αρχή, παρ’ ότι το πρόγραμμα δέχεται αιτήσεις από τις αρχές Ιουνίου, το έφερε προς συζήτηση την τελευταία εβδομάδα της προθεσμίας –που ευτυχώς τελικά παρατάθηκε- χωρίς καν να εντάξει ουσιώδεις παρεμβάσεις “έξυπνης πόλης” με “ανοιχτά κέντρα εμπορίου”.

“Εμείς θέλουμε ψηφιακές υποδομές, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανούρης και επικροτούμε κάθε παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση. Εσείς όμως αυτό που καταλαβαίνετε ως ανοικτή αγορά είναι ουσιαστικά πάλι η χαρά του εργολάβου, δηλαδή δεντράκια, χωματάκια, τσιμεντάκια και επανατοποθέτηση της πλατείας με διαφορετικό στυλ. Αλλά δεν είναι αυτό το πράγμα η “έξυπνη πόλη”, ούτε θα αναβαθμίσει κάποιος έτσι την αγορά. Αν είχατε καταλάβει και υποστηρίξει την φιλοσοφία της έξυπνης πόλης, της e-dimos, που θα βοηθήσει την σχέση με τον πολίτη, θα είχατε προχωρήσει αμέσως να κάνετε μία σοβαρή μελέτη”.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Νέας Ιωνίας συμπλήρωσε ότι η παράταξή του θα στηρίξει την υποβολή του αιτήματος, ακριβώς επειδή κατανοεί πλήρως την σπουδαιότητα του για την πόλη. Και θα το πράξει παρά το γεγονός ότι η προχειρότητα με την οποία το αντιμετωπίζουν οι ιθύνοντες θα αποδώσει απλώς ένα “προεκλογικού τύπου πυροτέχνημα”. Ο κ. Μανούρης εξήγησε επίσης ότι έτσι χάνεται μία σπουδαία ευκαιρία να χρηματοδοτηθούν στο ακέραιο ψηφιακές υποδομές όπως ο έξυπνος φωτισμός εμπορικών σημείων , το δωρεάν Wi Fi για δημότες, οι αναβαθμίσεις διευκολύνσεων για τα ΑμεΑ, η δημιουργία χώρων στάθμευσης χωρίς αντίτιμο και τα συστήματα έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων μέσω τηλεματικών εφαρμογών, που είναι μόνο μερικές από τις επιλέξιμες δαπάνες που δεν περιέλαβε στην υπό αναμόρφωση πρότασή του ο Δήμος.