Το επίκαιρο θέμα της κυβερνητικής τροπολογίας που ανοίγει την πόρτα για την επιχορήγηση των νοσοκομείων και όλων των μονάδων υγείας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης ο επικεφαλής της “Δημιουργία – Αλληλεγγύη” Κ. Παναγιώτης Μανούρης με ερώτησή του στον κ. Δήμαρχο.

Ο κύριος Μανούρης ρώτησε τον Κ. Δήμαρχο αν ως πρόεδρος της ΠΕΔΑ γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει με την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την κάλυψη έκτακτων κλινικών αναγκών των δημοσίων δομών υγείας 1ου και 2ου βαθμού   όσον αφορά , τη αρμοδιότητα που δίνεται πλέον  στους Δήμους και στους ΟΤΑ 1ου και 2ου βαθμού να βοηθούν τα Δημόσια Νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια  και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Η ένσταση είναι ότι   τα Νοσοκομεία χρηματοδοτήθηκαν φέτος με 1,2 δισ ευρώ ενώ έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές κοντά στα 2 δισ.   Στην προκειμένη περίπτωση το σημαντικό είναι ότι με την τροπολογία αυτή φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μετακυλήσει τις  ευθύνες  για τα Δημόσια Νοσοκομεία στους δήμους και στις Περιφέρειες.

Έχουμε τονίσει  στο παρελθόν, ότι  όσες διαφορές και αν έχουμε στην προσέγγιση των προβλημάτων,  η Υγεία και η Παιδεία, είναι ζητήματα που αφορούν το Κεντρικό Κράτος και όχι την αυτοδιοίκηση και ότι δεν μπορούν οι Υπηρεσίες Υγείας  να διαφοροποιούνται από Δήμο και Δήμο ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των Δημοτών.

Με την συγκεκριμένη τροπολογία αφήνεται να φανεί ότι  στο μέλλον μπορεί να ζητηθούν  και  ανταποδοτικά  τέλη από τους Δημότες για την ενίσχυση των Νοσοκομείων.  Έτσι όμως ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου. Θα έπρεπε να είχε γίνει σεισμός ήδη  με που ανοίγει η κυβέρνηση αυτό το παραθυράκι.  Ο κ. Μανούρης έκλεισε λέγοντας στον Δήμαρχο ότι θέλουμε να ξέρουμε την αντίδραση της ΠΕΔΑ (Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής) με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα και περιμένουμε την καταδίκη μιας τέτοιας προσπάθειας .